22 серпня всесвітний день рослинного молока.
22 серпня 2024
Міжнародні організації, які займаються наданням інформації про харчові продукти, звертають увагу населення на переваги рослинного молока.
Рослинне молоко нагадує тваринне молоко.
Відмінність від тваринного полягає в тому, що воно не містить лактози, казеїну, тваринного жиру, холестерину і воно низькокалорійне (за винятком напоїв на основі горіхів).
Виробляють рослинне молоко з різноманітних культур – сої, рису, вівса горіхів. Воно має приємний смак, насичене вітамінами та мінералами.
Чому і кому зупинити вибір на рослинному молоці?
Близько 65% населення мають вроджену непереносність лактози та при вживанні звичайного молока виникають дискомфорт у животі, нудота, депресивний стан. Рослинне молоко такі симптоми не викликає.
У кожного свої причини не вживати молоко тваринного походження. Багато людей у світі свідомо не вживають тваринне молоко, турбуючись про екологію планети. Постійно продукти тваринного походження не вживають вегани, сироїди. А гурманам, наприклад, просто подобається відчувати нові смаки при вживанні рослинного молока.
Різновидів рослинного молока дуже багато:
■ соєве (було першим замінником молока, воно схоже на (свій) смак і вмістом білка та кальцію на молоко коров’яче, містить мало насичених жирів);
■ рисове (роблять із перемеленого рису та води, містить олії, більш густу консистенцію, нейтральний смак, багато вуглеводів);
■ кокосове (виготовляють із тертої кокосової м’якоті та води, використовується у кулінарії для випічки, містить 24 амінокислоти, вітаміни, мікроелементи, мало вуглеводів та протеїнів, багато «хороших» насичених жирів. Його недоліком є відсутність білка );
■ горохове (роблять із протеїнової пудри, яку одержують із жовтого гороху, має низький вміст жирів, невелику кількість калорій та велику кількість білків);
■ вівсяне (отримують із зерен цілісного вівса шляхом подрібнення, замочування, настоювання і фільтрації, саме популярне серед замінників молока, має чудовий солодкуватий вершковий смак, містить багато білка, джерело клітковини, містить бета-глюкан, що живить мікрофлору кишківника і підтримує відчуття ситості, а також в ньому багато кальцію, марганцю, міді, заліза, натрію, магнію, вітамінів груп В, Н і Е.);
■ мигдальне (містить удвічі більше кальцію, ніж традиційне коров’яче молоко, вітамін Е, вітаміни А, В та С, магній, цинк, калій та мідь. Його додають до випічки, каш, коктейлів, кави);
■ гречане (є джерелом білків високої якості, які легко засвоюються. Воно сприяє нормалізації травлення та серцево-судинної системи).
При виборі рослинного молока обов’язково зверніть увагу на інформацію, зазначену на упаковці:
👉 кількість цукру, жирів (чи задовольняє вас такий склад?);
👉 наявність лецитину (добавка є натуральною та корисною – зміцнює нервову систему та нормалізує роботу печінки);
👉 є знак bio/organic (всі інгредієнти натуральні, продукт не має шкідливих домішок).