22 серпня всесвітний день рослинного молока.

Міжнародні організації, які займаються наданням інформації про харчові продукти, звертають увагу населення на переваги рослинного молока.

Рослинне молоко нагадує тваринне молоко.

Відмінність від тваринного полягає в тому, що воно не містить лактози, казеїну, тваринного жиру, холестерину і воно низькокалорійне (за винятком напоїв на основі горіхів).

Виробляють рослинне молоко з різноманітних культур – сої, рису, вівса горіхів. Воно має приємний смак, насичене вітамінами та мінералами.

Чому і кому зупинити вибір на рослинному молоці?

Близько 65% населення мають вроджену непереносність лактози та при вживанні звичайного молока виникають дискомфорт у животі, нудота, депресивний стан. Рослинне молоко такі симптоми не викликає.

У кожного свої причини не вживати молоко тваринного походження. Багато людей у світі свідомо не вживають тваринне молоко, турбуючись про екологію планети. Постійно продукти тваринного походження не вживають вегани, сироїди.  А гурманам, наприклад,  просто подобається відчувати нові смаки при вживанні рослинного молока.

Різновидів рослинного молока дуже багато:

соєве (було  першим замінником молока, воно схоже на (свій) смак і вмістом білка та кальцію на молоко коров’яче, містить мало насичених жирів);

рисове (роблять із перемеленого рису та води, містить олії, більш густу консистенцію, нейтральний смак, багато вуглеводів);

кокосове (виготовляють із тертої кокосової м’якоті та води, використовується у кулінарії для випічки, містить 24 амінокислоти, вітаміни, мікроелементи, мало вуглеводів та протеїнів, багато «хороших» насичених жирів. Його недоліком є відсутність білка );

горохове (роблять із протеїнової пудри, яку одержують із жовтого гороху, має низький вміст жирів, невелику кількість калорій та велику кількість білків);

вівсяне (отримують із зерен цілісного вівса шляхом подрібнення, замочування, настоювання і фільтрації, саме популярне серед замінників молока, має чудовий солодкуватий вершковий смак, містить багато білка, джерело клітковини, містить бета-глюкан, що живить мікрофлору кишківника і підтримує відчуття ситості, а також в ньому багато кальцію, марганцю, міді, заліза, натрію, магнію, вітамінів груп В, Н і Е.);

мигдальне (містить удвічі більше кальцію, ніж традиційне коров’яче молоко, вітамін Е, вітаміни А, В та С, магній, цинк, калій та мідь. Його додають до випічки, каш, коктейлів, кави);

гречане (є джерелом білків високої якості, які легко засвоюються. Воно сприяє нормалізації травлення та серцево-судинної системи).

При виборі рослинного молока обов’язково  зверніть увагу на інформацію, зазначену на упаковці:

👉 кількість цукру, жирів (чи задовольняє вас такий склад?);

👉 наявність лецитину (добавка є натуральною та корисною – зміцнює нервову систему та нормалізує роботу печінки);

👉 є знак bio/organic (всі інгредієнти натуральні, продукт не має шкідливих домішок).

Знайти