4 квітня – День вітаміну С
4 квітня 2025Що таке вітамін С?
Вітамін С, або аскорбінова кислота, – це водорозчинний вітамін, необхідний для нормального функціонування організму. Він виконує важливі біологічні функції, включаючи підтримку імунної системи, синтез колагену та антиоксидантний захист клітин. Вітамін С було відкрито 1912 року, виділено 1928 року, а у 1933 році він став першим вітаміном, отриманим хімічним шляхом. Його занесено до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

✔️Підтримка імунітету – зміцнює природний захист організму від інфекцій і вірусів.
✔️Антиоксидантна дія —він є головним «борцем» зі шкідливими вільними радикалами, які сприяють старінню, з оксидативним стресом, що може призвести до серйозних хвороб, таких як рак.
✔️Синтез колагену – сприяє здоров’ю шкіри, суглобів, судин і кісток.
✔️Поліпшення засвоєння заліза – сприяє профілактиці анемії.
✔️Зниження ризику серцево-судинних захворювань – допомагає регулювати рівень холестерину та артеріальний тиск.
❗Чи знаєте ви, що вітамін С знижує ризик розвитку катаракти й допомагає зберігати зір?
📢Недолік цього вітаміну може призвести до серйозних захворювань, таких як цинга— хвороба, яка викликає кровоточивість ясен, втрату зубів і навіть смерть, він також важливий для запобігання депресії — через свою роль у синтезі серотоніну.
Джерела вітаміну С:

Вітамін С міститься в багатьох фруктах і овочах:
🍋 Цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути);
🍊 Ягоди (смородина, полуниця, шипшина);
🥝Ківі;
🌶️Солодкий перець;
🥦Броколі та капуста;
🍅Шпинат, помідори.
Добова норма споживання:

🧑 Дорослі: 75–90 мг на день.
👧 Діти: 15–45 мг.
🤰 Вагітні та жінки, що годують груддю: 85–120 мг.
🚭 Курці: потребують на 35 мг більше через підвищене окисне навантаження.
Дефіцит і надлишок вітаміну С:
Ознаки дефіциту: 🔸ослаблений імунітет; 🔸втома і слабкість; 🔸кровоточивість ясен; 🔸погане загоєння ран; 🔸сухість шкіри; 🔸у немовлят та дітей може порушуватися зростання кісток.
Ознаки надлишку: 🔸нудота; 🔸діарея; 🔸підвищене утворення каменів у нирках.

Вітамін С – це незамінний мікроелемент для підтримки здоров’я. Регулярне вживання продуктів, багатих на цей вітамін, сприяє зміцненню імунітету, захисту від стресу та покращенню загального стану організму.
Найкращий і надійний спосіб отримувати норму вітаміну С – це вживання овочів та фруктів у їжу свіжими!
Пам’ятайте! Здоров’я у ваших руках!
Будьте здорові! Бережіть себе! 🤍