Багато солі в продуктах: де на упаковці шукати інформацію про сіль

75% солі, яку ми споживаємо на добу, потрапляє в наш раціон з магазинних продуктів. І досить часто сіль в продукті маскують іншими назвами. Як зорієнтуватись, щоб не піддатись маніпуляціям виробників? Допомагає розібратись Держпродспоживслужба  Посилання на сторінку Держпроду: https://www.facebook.com/spsa.gov.ua/

Як маркується харчова продукція

Всі харчові продукти, що реалізуються на території України, мають обов’язкове маркування. Етикетка повинна містити такі основні відомості:

✔️Назву продукту.

✔️Склад – перелік інгредієнтів у порядку зменшення їх кількості.

✔️Поживну цінність – калорійність, кількість білків, жирів, вуглеводів та, що важливо, вміст натрію або солі.

✔️Термін придатності та умови зберігання.

✔️Виробника або імпортера, а також країну походження.

Де шукати інформацію про сіль

Інформація про вміст солі може зазначатися двома способами:

✔️Як сіль (NaCl) – напр., «Сіль: 1,2 г на 100 г продукту».

✔️Як натрій (Na) – у цьому випадку, щоб дізнатися еквівалентну кількість солі, кількість натрію слід помножити на коефіцієнт 2,5. Наприклад, якщо продукт містить 0,5 г натрію на 100 г, це приблизно 1,25 г солі.

Варто звертати увагу на розмір порції: іноді вміст солі вказується не на 100 г продукту, а на одну порцію, зазначену на упаковці.

❗Вивчай інформацію на упаковках. Купуй, де солі менше!

Норми прості:

✔️до 0,3 г / 100 г — чудовий вибір

✔️до 1 г / 100 г — прийнятний

✔️більше 1 г / 100 г — вже забагато, краще знайти альтернативу або стежити за кількістю спожитого.

Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тутhttps://lnk.ua/Y4Q9vrX49

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

 

#ЇжМеншеСолі!

Знайти