Багато солі в продуктах: де на упаковці шукати інформацію про сіль
19 листопада 2025
75% солі, яку ми споживаємо на добу, потрапляє в наш раціон з магазинних продуктів. І досить часто сіль в продукті маскують іншими назвами. Як зорієнтуватись, щоб не піддатись маніпуляціям виробників? Допомагає розібратись Держпродспоживслужба Посилання на сторінку Держпроду: https://www.facebook.com/spsa.gov.ua/
Як маркується харчова продукція
Всі харчові продукти, що реалізуються на території України, мають обов’язкове маркування. Етикетка повинна містити такі основні відомості:
✔️Назву продукту.
✔️Склад – перелік інгредієнтів у порядку зменшення їх кількості.
✔️Поживну цінність – калорійність, кількість білків, жирів, вуглеводів та, що важливо, вміст натрію або солі.
✔️Термін придатності та умови зберігання.
✔️Виробника або імпортера, а також країну походження.
Де шукати інформацію про сіль
Інформація про вміст солі може зазначатися двома способами:
✔️Як сіль (NaCl) – напр., «Сіль: 1,2 г на 100 г продукту».
✔️Як натрій (Na) – у цьому випадку, щоб дізнатися еквівалентну кількість солі, кількість натрію слід помножити на коефіцієнт 2,5. Наприклад, якщо продукт містить 0,5 г натрію на 100 г, це приблизно 1,25 г солі.
Варто звертати увагу на розмір порції: іноді вміст солі вказується не на 100 г продукту, а на одну порцію, зазначену на упаковці.
❗Вивчай інформацію на упаковках. Купуй, де солі менше!
Норми прості:
✔️до 0,3 г / 100 г — чудовий вибір
✔️до 1 г / 100 г — прийнятний
✔️більше 1 г / 100 г — вже забагато, краще знайти альтернативу або стежити за кількістю спожитого.
Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!