Безпека харчових продуктів у сучасних умовах
2 жовтня 2024
Охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії. Деякі поради, які допоможуть зберегти продукти харчування безпечними до вживання в разі відключення електроенергії:
✅Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері – 0°С або нижче.
✅Заздалегідь заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника.
✅При відключенні електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
✅Не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
✅Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Викиньте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
✅Можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
Небезпечними можуть бути будь-які продукти харчування. Найчастіше небезпеку становлять сирі продукти тваринного походження, особливо сирі або без належної термічної обробки м’ясо, яйця, молоко. Також небезпечними можуть бути немиті фрукти та овочі. Ці продукти можуть бути причиною харчових отруєнь.
Симптоми харчового отруєння можуть бути як легкими, так і дуже серйозними, і можуть з’явитися вже через кілька годин або через кілька днів. Це залежить від шкідливого патогена (мікроорганізма), який потрапив до організму разом із їжею.
👉Найбільш поширеними симптомами харчового отруєння є:
🔴 ️біль у шлунку;
🔴️ спазми шлунка;
🔴️ нудота;
🔴️ блювання;
🔴️ діарея;
🔴️ підвищення температури.
Якщо у вас діарея або блювання, насамперед пийте багато рідини, щоб запобігти зневодненню.
Якщо у вас виникли серйозні симптоми – пронос з домішками крові, температура вище 38,5°С, часте блювання, діарея понад 3 дні, ознаки зневоднення, у тому числі незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі або запаморочення при вставанні – негайно зверніться по медичну допомогу.
Харчове отруєння простіше попередити, а ніж потім лікувати.