Безпека харчових продуктів: яйця, борошно і тісто  

Чи є ризики для здоров’я під час приготування тіста та виробів з нього?

🍚Борошно не виглядає як сирий продукт, але більшість борошна є сирим. Це означає, що воно не було оброблено, аби знищити мікроби, що можуть викликати харчове отруєння, такі як кишкова паличка (E. coli) та сальмонела (Salmonella). Ці шкідливі мікроби можуть забруднювати зерно, поки воно ще знаходиться в полі, або борошно, доки воно виробляється. Подрібнення зерна, відбілювання та інші процеси виробництва борошна не вбивають шкідливі мікроби, і ці мікроби можуть опинитися у борошні чи сумішах для випічки, які можна придбати у магазині.

🥚Сирі яйця — ще один інгредієнт тіста та кляру, що можуть стати джерелом захворювання, адже сирі або недостатньо приготовані яйця можуть містити сальмонелу.

❗Нагадаємо, що сальмонела та кишкова паличка можуть викликати не лише легкий розлад травлення або типові ознаки гострої кишкової інфекції (нудота, блювання, діарея, підвищення температури тіла тощо), але й ускладнення, що потребуватимуть госпіталізації, та загрозливі для життя стани, що можуть призвести й до смерті: це геморагічний коліт, гемолітико-уремічний синдром, гостра ниркова недостатність, сепсис, інфекційно-токсичний та дегідратаційний шок, гостре порушення мозкового кровообігу, ендо- і міокардит, інфаркт міокарда, тромбоз судин та постійні проблеми зі здоров’ям навіть після одужання.

Наразі в торгівельній мережі можна придбати готові суміші для тіста, готове тісто для різних виробів та потреб і навіть їстівне тісто для печива, брауні тощо. Що стосується їстівного тіста, то воно виготовляється з термообробленого борошна та пастеризованих яєць або взагалі без яєць. Але у будь-якому разі перед використанням таких виробів уважно прочитайте етикетку, щоб переконатися, що тісто призначене для вживання без випічки або приготування.

📌Декілька рекомендацій для запобігання інфекційним захворюванням або харчовому отруєнню при вживанні й приготуванні їжі з використанням борошна та яєць:

✅уникайте куштувати сире тісто або кляр;

✅не дозволяйте дітям гратися або їсти тісто, виготовлене з сирого борошна, включаючи тісто для ліплення;

✅переконайтеся, що ваш готовий виріб з тіста повністю готовий (пропікся чи прожарився) і не містить сирих залишків;

✅дотримуйтеся рецептаабо інструкції на упаковці для приготування або випікання, особливо рекомендовану температуру та час приготування;

✅не готуйте молочні, протеїнові та інші коктейлі, кондитерські креми або наповнювачі та інші вироби, що вживаються без подальшої термообробки, з продуктів, що містять сире борошно або сирі яйця;

✅не додавайте домашнє сире солодке тісто для печива у морозиво. Якщо це тісто придбане в магазині, переконайтеся, що воно безпечне (термічно оброблене) для вживання у сирому вигляді;

✅зберігайте сирі продукти, такі як борошно та яйця, окремо від готових до вживання продуктів. Оскільки борошно є порошком, воно може легко розсипатися і забруднити продукти, що лежать поруч або нижче;

✅дотримуйтеся вказівок на етикетці, щодо зберігання в холодильнику продукти, що містять сире тісто або яйця, до моменту їх випікання або приготування (наприклад, тісто для печива);

✅приберіть та ретельно вимийте робочі поверхні, посуд, столові та кухонні прилади після роботи з борошном, яйцями або сирим тестом;

✅мийте руки водою з милом після роботи з борошном, сирими яйцями, домашнім тістом або контакту з цими продуктами.

Готуйте смачно і безпечно! ღ

Знайти