Більше овочів – більше здоров’я.
21 серпня 2024
Овочі відіграють незамінну роль в раціоні харчування людини.
Вони є основним джерелом вітамінів, мінералів, клітковини і антиоксидантів, необхідних для підтримання оптимального здоров’я, сприяють підтримці імунітету, зміцненню кісток і м’язів, збереженню зору та здоров’я шкіри. Включення овочів у свій щоденний раціон – це ключ до правильного харчування.
Настала пора, коли на прилавках магазинів та ринках реалізується неймовірний асортимент овочів і фруктів, вирощених природним шляхом. Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вище концентраці цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашого здоров’я. Тож саме зараз час насолоджуватись смачними і корисними продуктами.
Важливо включати різні види овочів і фруктів у свій раціон, оскільки кожен з них містить унікальний склад поживних речовин. Бажано, щоб овочі були з різних груп: зелені (броколі, шпинат), оранжево-червоні (морква, томати), крохмалисті (картопля), бобові (горошок, квасоля), всякі інші (капусти, цукіні). Овочі, такі як морква, броколі, помідори і спаржа, містять велику кількість вітаміну А, В, С і К, а також мінерали, такі як калій, кальцій і магній. Ці сполуки впливають на функціонування нашого імунітету, нервової системи та забезпечують нормальне функціонування багатьох органів і систем організму.
Овочі багаті клітковиною, яка відіграє важливу роль у регулюванні травлення і зменшенні ризику розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання та діабет. Крім того, вони містять мало калорій, що сприяє підтримці нормальної ваги та запобіганню ожиріння. Для забезпечення максимальної користі від овочів слід вживати їх свіжими або готувати за методами, які зберігають максимальну кількість поживних речовин. Зайва термічна обробка може знизити вміст поживних речовин в овочах.
Щодня рекомендується споживати щонайменше п’ять порцій овочів та фруктів (400-600 г) за принципом «веселки» (обирати різноманітність та різнокольоровість).
1 порція овочів приблизно дорівнює 1 невеликому огірку чи помідору; або ½ склянки приготованих овочів (капусти, моркви, буряку, шпинату, гарбуза); або 1 склянці зелених листових або сирих подрібнених салатних овочів.
Ідеально якби овочі становили приблизно від чверті до третини вашого раціону. Включайте до щоденного раціону салати із сирих різнокольорових овочів.
Рослинна їжа є найбільш корисною і оптимальною для людини. Саме вона наповнює її вітамінами і мікроелементами, але варто враховувати, що в сучасному світі в більшості громадян є ті чи інші труднощі зі здоров’ям. І тому до вибору овочів варто підходити, виходячи з особливостей організму.
Часто при серйозних проблемах зі шлунком і кишечником лікарі взагалі не радять вживати овочі сирими. Білокачанна капуста, редька, редис, ріпка не рекомендуються при захворюваннях щитовидної залози. Болгарський перець може спровокувати порушення серцевого ритму і стенокардію, тому не варто ним зловживати. А при подагрі і каменях у нирках і жовчному міхурі протипоказані будь-які бобові. Категорично не варто годувати дітей грибами.
Люди часто знають, що не варто купувати в несанкціонованих торгових точках, так би мовити, з рук, м’ясні вироби, молоко, рибу і так далі, але при цьому вважають фрукти та овочі цілком безпечними. І дуже даремно. Овочі та фрукти можуть бути причиною шлунково-кишкових інфекцій. А на їх шкірці нерідко ховаються такі шкідливі бактерії, як хелікобактер пілорі, які можуть спровокувати кольки і навіть виразку шлунку. Будь-які ягоди, фрукти, овочі потрібно довго і ретельно мити, навіть ті, що виростили власними руками, не кажучи вже про «магазинні».
Отже, їжте більше овочів та фруктів, готуйте смачні та корисні страви, отримуйте задоволення та залишайтесь здоровими.