Більше трав, менше солі.
16 серпня 2024
Сіль, мабуть, найобговорюванійшій продукт нашого часу!
Вона так увійшла в життя сучасної людини, а точніше в її меню, що ми не мислимо життя без цього інгредієнту, який навіть не назвеш продуктом харчування.
Сіль – це суміш хлору і натрію, що на свій вигляд нагадує білий кристалічний порошок. За своєю суттю сіль необхідна для організму, але тільки в помірних кількостях. Ми використовуємо її для приготування практично всіх страв, не замислюючись про наслідки.
Європейська асоціація лікарів вважає, що для нормальної життєдіяльності дорослим достатньо з’їдати лише до 5 г солі на добу (приблизно чайна ложка з верхом з урахуванням вмісту у з’їдених продуктах).
При великих фізичних навантаженнях і в спеку споживання солі може бути збільшено до 10 г, але слід пам’ятати, що вже 30 г можуть стати причиною багатьох захворювань і навіть смерті.
Вживання солі у великих кількостях призводить до порушення водно-сольового обміну. Відомо, що сіль накопичуючись в людському організмі затримує великий обсяг рідини, особливо це стосується людей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи. Пересолюючи продукти, ми змушуємо працювати наше серце з подвоєним, а буває і з потрійним навантаженням. Через війну підвищується артеріальний тиск, з’являються набряки, викликаючи хронічне захворювання — анасарку. Пересолена їжа є однією з причин мігрені. Поєднання великої кількості солі та жирної їжі порушує ліпідний обмін, внаслідок чого збільшується маса тіла та виникає атеросклероз судин, що у поєднанні з артеріальною гіпертензією призводить до ішемічної хвороби серця, ускладненням якої можуть бути інфаркт чи інсульт.
На просте запитання, що робити і як правильно будувати свій харчовий раціон? Є не менш проста відповідь – скоротити прийом солі, а для цього необхідно знати, що особливо велика кількість солі міститься у перероблених продуктах – наприклад, консервах.
Ось список найпоширеніших продуктів з високим вмістом натрію хлориду:
- солоне масло, маргарин;
- сири м’які та тверді;
- копчене м’ясо, окіст, бекон, солонина, м’ясна нарізка, холодець, консервоване м’ясо;
- сосиски, ковбаси (в промислово приготовлені ковбаси та інші м’ясні вироби додаються різні консерванти та стабілізатори, що містять багато натрію);
- м’ясні та рибні страви швидкого приготування (консервовані або заморожені);
- копчена та консервована риба та морепродукти;
- овочеві консерви (крім спеціальних, де як консервант використовується не сіль);
- кисла капуста;
- чіпси;
- смажені ісолені горіхи, олія арахісова;
- підливки, соуси, кетчупи, заправки для салату, маринади (крім приготовлених в домашніх умовах без солі);
- супи швидкого приготування (всі види);
- кубики бульйонні;
- продукти з вмістом натрію глутамінату;
- при прийомі у великих кількостях – газована вода та харчова сода.
Не йдеться про відмову в прийомі солі. Повна відмова від її вживання може призвести до порушень активності нервових клітин, до зниження кількості вироблення інсуліну та підвищення рівня гормону реніну, що може спричинити ризик інфаркту, нестачу в організмі мінеральних солей.
Тому фахівці говорять про контроль за кількістю її споживання та рекомендуємо використовувати прості правила, які допоможуть вам знизити споживання солі:
- недосолювати вже приготовлену їжу, а «сільничку» прибрати зі столу;
- обмежити прийом продуктів з високим вмістом солі;
- для надання смаку їжі використовувати приправи: петрушку, кріп, цибулю, часник, селера, гірчицю, перець, лавровий лист, корицю, базилік, гвоздику, кисло-солодкі соуси домашнього приготування.
У домашньому побуті добре використовувати морську сіль, яку можна додавати і в перші, і в другі страви. Вона збереже смак страв та наситить організм необхідними мінералами. Перевагу слід віддати не попередньо відбіленому продукту, а солі з природним коричневим або червоним відтінком.
Запам’ятайте, що органічна сіль міститься у фруктах та овочах, м’ясі та рибі, у продуктах, не оброблених промисловим способом, і цей натуральний натрій може повністю забезпечити потреби людського організму в даному елементі.