Більше трав – менше солі!
29 серпня 2024
29 серпня щорічно відзначається цікаве міжнародне свято, близьке всім прихильникам здорового харчування. Воно називається День «Більше трав, менше солі»
На жаль, за даними досліджень, Україна нині входить в 20 країн, де спостерігається велика смертність через неправильне харчування, зокрема споживання надмірної кількості солі.
Потому, чи знаєте ви, що споживання однієї чайної ложки солі (2325 мг натрію) в день перевищує рекомендований денний кількість натрію?
Замість солі приправляйте їжу травами. Заміна солі на трави може не тільки посилити смак, але і принести користь для здоров’я.
Сіль не лише робить їжу смачнішою, вона є головним джерелом натрію, необхідного для серцевої діяльності та обміну речовин.
Інколи, коли ми хворіємо COVID-19, наші смаки можуть певним чином змінюватися. Солена їжа може здаватися не такою соленою, тому ми можемо з’їдати більше, ніж зазвичай.
Звичайно, ніхто не закликає повністю відмовитися від солі – такий крок загрожує проблемами зі здоров’ям, адже натрій необхідний для серцевої діяльності та обміну речовин.
Але її надмірне споживання може призвести до підвищення артеріального тиску, серцево-судинних захворювань, інсульту, затримки рідини, захворювань нирок та багатьох інших проблем.

За даними дослідження STEPS у середньому українці споживають 12,6 г солі на добу. Це більш ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований рівень – 5г на добу.
Лише 13% населення споживають солі менше цього рівня.
Не забувайте, який би різновид солі ви не вживали добова норма солі для дітей старше 11 років та дорослих становить всього 5 грамів(не більше однієї чайної ложки).
Загалом слід рівномірно розподіляти її протягом дня, якщо вживати її в однаковій кількості та не переступаючи поріг, все буде нормально. Скинути ярмо натрію.

Ініціатива заснування такого свята належить ентузіастам Рут та Тому Рой.
Його основна думка – спонукати людей збалансувати вміст натрію в організмі, замінюючи сіль травами.
Варто відзначити, що це не тільки корисно, але й приємно: трави «освіжають» смакові рецептори, які звикли до солі, внаслідок чого страви набувають яскравішого смаку.
У цьому справжній порятунок для тих, кому лікарі прописали майже повну відмову від солі. Ну а для решти таке «чаклунство» з травами може стати просто цікавим досвідом на своїй кухні.
Саме власна кухня – те місце, де можна відсвяткувати цей день, внесенням нових нотків смаку у звичні та улюблені рецепти.
Багато прихильників здорового способу життя рекомендують вирощувати трави самостійно. Такий крихітний городик на підвіконні не займає багато місця та дає екологічно чистий продукт.
Ну а зелень росте швидко – вигляд такої міні-грядки змінюється буквально щодня.
Трави, а не спеції.
Як заміну солі не випадково пропонуються саме трави, а не спеції. Вплив трав м’якше і збалансовано, тоді як ряд спецій має свої протипоказання та обмеження, часом не менш жорсткі, ніж сіль.
Але деякі рослини виступають відразу в обох ролях: це і трави, і спеції – дивлячись, у якому вигляді їх застосовують. Такі, наприклад, кріп, селера, коріандр, тощо.
День «Більше трав, менше солі» може викликати у тих, хто хоче долучитися до здорового харчування, питання: які трави маються на увазі – свіжі чи сушені?
Тут теж свої правила диктує кулінарія та конкретний рецепт. У салаті або, скажімо, у соусі доречніше свіжа, а в супі – сушена зелень. В цілому ж дієтологи одностайні в тому, що свіжі трави корисніші за сушені.
Але і у сушених є свої плюси: вони довго зберігаються, а також мають більш виражений смак, тобто краще за свіжих замінюють сіль.
Знадобиться час, аби ваші смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі.
Але як тільки ви звикнете, ви отримуватимете більше задоволення від їжі та звертатимете увагу на ширший діапазон смаків. Та головне — отримаєте багато переваг на користь свого здоров’я.
Як їсти менше солі щодня?
👉 уникайте готових продуктів із високим вмістом солі, уважно читайте етикетки;
👉 обмежте споживання таких продуктів як технологічно оброблені м’ясні й рибні продукти, солоний сир, готові соуси;
👉 приправляйте їжу соком лимона, грейпфрута та апельсина, додавайте корисну рослинну олію замість соусів чи майонезу;
👉 додавайте сіль наприкінці готування, а ще краще до готової страви на тарілці;
👉 споживайте йодовану сіль, зважаючи на помірний дефіцит йоду в українців.
УВАГА! Будь-яка сіль (навіть морська, кам’яна та рожева) – це СІЛЬ! І при високому споживанні вона чинить негативні ефекти на організм.
Заміна солі на трави може не тільки посилити смак, але і принести користь для здоров’я!
Пам’ятайте! Здоров’я у ваших руках!!!
Будьте здорові !!! Бережіть себе!!!