Більше трав, менше солі
29 серпня 2025
«Більше трав, менше солі» – це гасло, яке використовується для популяризації здорового харчування, зокрема, зменшення споживання солі та збільшення вживання свіжих трав та овочів. Цей принцип часто асоціюється з Днем «Більше трав, менше солі”, який відзначається 29 серпня.
Споживання однієї чайної ложки солі в день перевищує рекомендовану денну кількість натрію. Людина щодня вживає велику кількість солі навіть не помічає цього.
Наше тіло потребує солі, але коли її стає занадто багато, це створює ризик розвитку серцевих захворювань, високого кров’яного тиску та навіть інсульту.
📌На жаль, за даними досліджень Україна нині входить у 20 країн, де спостерігається висока смертність через неправильне харчування, зокрема споживання надмірної кількості солі. Добова норма солі для дорослої здорової людини – до 5 грамів. Це близько однієї чайної ложки. Зазвичай цю норму перевищують вдвічі. Норма для дітей ще менше: від року до трьох – 2 г, від 4 до 6 років – 3 г, від 7 до 10 років – до 5 грамів.
За даними дослідження виявлено, що вживання солі населенням перевищує більше ніж удвічі рекомендований ВООЗ рівень. В цю норму входить і так звана «прихована сіль», що міститься в готових до споживання технологічно оброблених харчових продуктах (хліб, м’ясні та рибні продукти, солоний сир, готові соуси, консервовані овочі тощо). Щодня з такою їжею ми споживаємо понад 70% солі, не помічаючи цього. Саме тому обмеження споживання технологічно оброблених харчових продуктів з високим вмістом солі є одним з головних правил здорового харчування.
Замість солі приправляйте їжу травами. Заміна солі на трави може не тільки посилити смак, але і принести користь для здоров’я. Трави можуть забезпечити відчуття бадьорості та підвищити вироблення енергії. А також сіль можуть замінити такі спеції, як перець, кріп, петрушка, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркума, майоран, кмин, коріандр, каррі, паприка.
Ось, декілька порад, які допоможуть зменшити споживання солі та зберегти своє здоров’я:
✅Їжте більше свіжих фруктів та овочів.
✅Обирайте рослинні жири (наприклад, авокадо, сою чи горіхи), адже сіль та традиційні жири, які потрібні нашому організму, часто нероздільні.
✅Уважно читайте склад соусів, таких як кетчуп, заправка для салату, соєвий соус, адже в них може міститися багато солі. Краще приготувати такі соуси вдома.
✅Обирайте тільки ті оброблені харчові продукти, які містять малу кількість солі (рекомендовано, щоб її вміст не перевищував 140 мг).
✅Частіше готуйте страви вдома і відмовтеся від фастфуду, адже так ви зможете самі контролювати скільки солі потрапить у вашу тарілку.
✅Перш ніж солити страву, завжди пробуйте її на смак. Ви можете помітити, що вам не потрібна додаткова сіль.
✅Звертайте увагу на порцію їжі, адже чим вона більша, тим вища ймовірність того, що ви з’їсте більше солі.
Поступово заохочуйте себе відмовитися від споживання надмірної кількості солі. Спробуйте спочатку міксувати страви без солі з такими, до яких ви звикли. Замість солі приправляйте їжу травами. Заміна солі на трави може не тільки посилити смак, але і принести користь для здоров’я.