Бруцельоз: що варто знати та як не захворіти!!!
28 травня 2025
В умовах ведення активних бойових дій на території нашої країни зростають ризики розповсюдження особливо небезпечних хвороб, в т.ч. і бруцельозу. Що ж це за хвороба?
Бруцельоз (середземноморська гарячка, гібралтарська гарячка) – це зооантропонозна хвороба, що передається людині контактним шляхом від хворих тварин. Поширена в багатьох країнах світу. А ось такі країни як Греція, Іспанія, Італія є ендемічними, де реєструється висока захворюваність на бруцельоз як серед тварин, так і людей. Тому часто заражаються туристи, які відвідують ці території. Бруцельоз найбільш поширений у сільській місцевості, є професійним захворюванням працівників м’ясокомбінатів, фермерів, ветеринарів, мисливців, тваринників, працівників лабораторій.
Летальність для людей складає 2-4%, але хвороба може переходити в хронічну форму і спричиняти довготривалу втрату працездатності, іноді – інвалідність.
☝️Щорічно у світі реєструється близько 500 тисяч випадків захворювання на бруцельоз серед людей. В Україні випадки захворювання були зареєстровані у 2023 р.- 2, 2024 р. – 1, за поточний період 2025 року – не реєструвались.
Збудниками бруцельозу є бактерії роду Brucella. Дуже малі за розмірами, здатні проникати через непошкоджену шкіру і слизові оболонки. Стійкі та життєздатні у зовнішньому середовищі. Добре переносять низьку температуру, але під час кип’ятіння швидко гинуть. У воді зберігаються до 80 днів, у бринзі до 60 днів, у сирому молоці – близько 40 днів, у сирому м’ясі хворих тварин – до 3-х місяців. Дуже чутливі до дезінфекційних засобів.
Головним джерелом інфекції є
🐄Сільськогосподарські тварини (вівці, корови, свині, кози, кролі, собаки), які виділяють бактерії з навколоплідними водами, сечею, молоком. У багатьох інфікованих тварин бруцельоз проходить безсимптомно. А ось при виявленні хворих тварин проводять їх забій, лікування не використовується.
Як же передається ця хвороба людині?
Основний шлях передачі – аліментарний, через вживання заражених збудником продуктів. Що це за продукти? Непастеризоване молоко, м’який сир, вироблений з непастеризованого молока, масло, бринза, термічно не оброблені м’ясні продукти, субпродукти. І тому люди, які пробують сирий м’ясний фарш перед приготуванням, наражають себе на небезпеку. Ще можна заразитися бруцельозом контактним шляхом – при безпосередньому контакті з хворими тваринами. Відбувається це при догляді за хворими тваринами, на виробництві, яке пов’язане з обробкою шкіри та шерсті, через предмети, заражені виділеннями тварин. При роботі з шерстю хворих тварин (стрижка, сортування вовни) бактерії потрапляють в організм людини з повітряно-пиловою сумішшю.
Від хворої людини до здорової бруцельоз не передається.

Які ж симптоми цього захворювання?
Бруцели проникають в організм людини через слизові оболонки, пошкоджену шкіру і з потоком лімфи попадають в лімфатичні вузли. Далі з потоком крові бактерії розносяться по всьому організму. Інкубаційний період – від 1 до 4 тижнів, але може тривати декілька місяців. Як правило, хвороба розвивається поступово.
Температура тіла підвищується до 39,0°C, з’являється головний біль, безсоння, дратівливість, рясне потовиділення, особливо вночі, виникає депресія. Збільшуються лімфатичні вузли, з’являється біль у м’язах, обмеження рухливості суглобів. Часто на тілі з’являються висипи.
Упродовж 3-4 тижнів прояви можуть стихати та знову повертатися. Якщо не проводити лікування впродовж 4-5 місяців, хвороба дає серйозні ускладнення. Це ураження органів руху та опори (поліартрити, бурсити, остеомієліт хребта), сечостатевої системи (простатит, цервіцит, гострий пієлонефрит), центральної нервової системи (менінгіт, енцефаліт, менінгоенцефаліт, церебральні абсцеси, атрофія зорового нерва). Особливо небезпечне це захворювання для вагітних жінок, бо викликає викидні, передчасні пологи, мертвонародження. Лікування хворих обов’язково проводиться в умовах стаціонару.
Щоб запобігти інфікуванню бруцельозом людей, необхідно дотримуватись наступних порад:
- не вживати сире молоко (лише пастеризоване!!!) та молокопродукти (бринзу, сири);
- споживати м’ясо тільки після термічної обробки;
- не купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках;
- споживати продукти лише відомого походження;
- при роботі з хворими тваринами використовувати захисний одяг (гумові рукавички, чоботи, окуляри та інше).
💉Специфічна профілактика цього захворювання включає вакцинацію людей, яка проводиться в ендемічних на бруцельоз районах. Одноразове щеплення забезпечує імунітет на рік з максимальним захистом протягом 5-6 місяців. Для груп професійного ризику через 1 рік показана ревакцинація.
🍃Подорожуйте і не хворійте! Пам’ятайте: захворюванню легше запобігти, ніж лікувати! Будьте здорові!!!