Чай – користь та шкода.
16 травня 2024🍵 Чай є одним з найстаріших і самим споживаним напоєм в світі. Сьогодні багато любителів чаю крім «заварки» додають в улюблений напій імбир, спеції, лимон або часточки апельсина. Деякі варять чай на молоці. Багато країн мають свої традиції чаювання, але незмінно одне – чай продовжує залишатися одним з найулюбленіших напоїв на землі. Недарма в травні з ініціативи Організації Об’єднаних Націй щорічно відзначається Міжнародний день чаю.
Про користь вживання різноманітних сортів чаю написано не мало наукових праць. Чай цінують також за його лікувальні властивості. В давні часи молоді 🍃листочки використовувались в їжу, а старі м’ясисті – як лікарський засіб. На початку ХVIII століття лікар японського імператорського двору відзначав, що “чаювання сприяє очищенню крові та слизової оболонки очей, регулює роботу печінки і селезінки, знімає втому, тонізує м’язи тіла…” Учені тих часів описали 24 лікувальні властивості чаю, це – нейтралізація отрути, лікування голосу, зміцнення зубів, зменшення ваги тіла та ін. Дослідження сучасних вчених тільки підтверджує це твердження.
Чому з’являються два різні типи чаю. Для чорного чаю зібране листя скручують та залишають висихати на сонці й повітрі. Листя окиснюється та ферментується, від чого запах і смак стають ще більш виразними. Для зеленого чаю зібране листя обробляють гарячою парою, а відтак легко підсушують їх, щоби їхній вміст не окиснювався. І хоч обидва сорти роблять з рослини того самого виду, вони різняться за складом кількісно та якісно.
Яка користь для здоров’я обох видів чаю? І чорний, і зелений чаю добре впливають на здоров’я серця та судин. Обидва сорти мають високий вміст поліфенолів – сполук-антиоксидантів, що запобігають запаленням та відмиранням тканин в організмі. Чимало наукових досліджень пов’язують часте споживання чаю з меншим ризиком появи таких серцево-судинних захворювань, як-от атеросклероз та ішемічна хвороба серця. Також огляд кількох десятків досліджень переконує, що часте споживання як чорного, так і зеленого чаю може знижувати тиск. Обидва сорти чаю ефективно стимулюють нервову систему та мозок, оскільки чай містить кофеїн. Зелений чай містить майже вдвічі менше кофеїну, ніж чорний. Кілька наукових досліджень показують, що чай підвищує виділення дофаміну та серотоніну – гормонів, що підвищують настрій та самопочуття. Кофеїн, як відомо, має ефект поліпшення концентрації та енергії, тож чай може бути здоровою альтернативою каві чи енергетичним напоям.
Але не все так райдужно для любителів цього смачного напою.
Найголовнішим критерієм шкоди чаю є низька якість видів, які представлені на полицях наших магазинів. У дешевих повсякденних сортах чаю містяться барвники та ароматизатори, які шкідливі для організму. Гарячий чай обпікає внутрішні органи. Через сильну стимуляцію горла, стравоходу і шлунка можуть виникнути хворобливі зміни цих органів. Міцний чай має високий вміст кофеїну і теїну і може стати причиною головного болю і безсоння, негативно впливає на роботу серця, стимулює надмірне виділення шлункового соку. Зелений чай може бути шкідливий людям, що страждають закрепами, оскільки має закріпляючу дію. Чай протипоказаний при високій температурі, бо теофілін, що міститься в чаї, ще більше підвищує температуру тіла. Зелений чай знижує артеріальний тиск, тому гіпотонікам слід обмежити споживання зеленого чаю.
Головне – правильно заварювати чай! Так, наприклад, зелений чай можна заварювати неодноразово, але бажано не більше п’яти разів. А от чорний чай – не більше одного разу. У будь-якому разі кожному до смаку різні сорти чаю. Розглянувши корисні і шкідливі властивості чаю, можна напевно сказати, що вживання кількох філіжанок чаю на день корисне й аж ніяк не загрозливе для здоров’я.