Чай. Шкода чи користь

☕Чай – напій, що найчастіше вживають на Землі. Офіційний Міжнародний🌐 день чаю щороку святкують 21 травня, згідно з постановою ООН № A/RES/74/241, яка була затверджена 21 грудня 2019 року.

Чай добре знаний в різних країнах світу (в Індії, Греції, Італії, Китаї, Англії). Нині важко знайти куточок світу, де б не знали про цей напій. Чай також цінують через його цілющі властивості. Ним лікують хвороби, знімають втому, зігріваються в холод та рятуються від спеки. В давні часи молоді листочки використовували в їжу, а старі, м’ясисті – як ліки. У стародавніх книгах описані лікувальні властивості чаю: чай дає людині розум, тіло робить легким та робить очі ясними, сприяє меншому сну. У давнину китайці називали чай «вогнем життя».

Вчені тих часів описали 24 лікувальні властивості чаю, серед яких:

✅нейтралізація отрут;

✅лікування голосу;

✅зміцнення зубів;

✅зниження маси тіла та інші.

Дослідження сучасних вчених лише підтверджують це. Крім цього, чай: 

✅знімає наслідки від вина, нейтралізує отруєння алкоголем, зміцнює шлунок та статеву систему, має сечогінні та потогінні властивості, тамує спрагу та знімає біль голови;

✅очищує кров та покращує роботу шлунку, мозку і колір шкіри, обличчя, дарує свіжість подиху, пригнічує запах вина, часнику та цибулі;

✅заспокоює серцебиття, добре впливає при захворюваннях серця, полегшує дихання;

✅корисний при гепатиті, та при хворобах, які виникають через геморой та при затримці сечі.

Чай має дві унікальні риси – синтезує в рослині рідкісні елементи та перетворює їх на корисні для людини.

В будь-якому сорті чаю присутні понад 130! речовин різної складності. Ці речовини утворюють близько 10 більш-менш постійних груп, які визначають якість того чи іншого виду та сорту чаю. Майже половина з них належить до екстрактивних речовин, які переходять у гарячий напій. Свій темний, інколи навіть червоно-коричневий колір та терпкий смак заварений чай отримує завдяки дубильним речовинам – танінам. У сухому чаї їх до 16%. Ефірні олії, яких в чайному листі до 0,007%, додають чайній заварці неповторного та специфічного аромату. До дубильних речовин належать також катехіни. Як і усі дубильні речовини, катехіни збільшують еластичність стінок судин, зменшують їх крихкість та проникність, що має надзвичайно велике значення у профілактиці та лікуванні атеросклерозу.

Чай☕ діє заспокійливо при хворобах серцево-судинної системи, розширює судини, усуває спазми, сприяє нормальному кровообігу, стабілізує тиск крові. При гіпертонії катехіни знижують тиск, усувають головний біль і шум у вухах. Катехіни зв’язують у кишківнику шкідливі для організму продукти обміну речовин, що разом з дією пектинів сприяє оздоровленню, підтримує тургор в тканинах і є дуже корисним в комплексі заходів профілактики передчасного старіння. Збадьорлива дія завареного чаю обумовлена алкалоїдами, що в ньому містяться, – кофеїном і теоброміном. Сорти чаю високої якості містять до 4% цих речовин. Чай багатий на вітаміни. Він містить вітаміни A, B1, B2, пантотенову кислоту, P, PP, K, C (150-230 міліграм). У свіжому листі чаю в 4 рази більше аскорбінової кислоти, ніж в соках лимона та апельсина. Зелений чай містить в 10 разів більше аскорбінової кислоти, ніж чорний.

Чай☕ називають еліксиром життя, який нам подарувала природа, тому що він унікальний за своїм вмістом вітамінів.

Але не все так райдужно для любителів цього смачного напою. Є й інша сторона медалі. Найголовнішим фактором шкоди чаю є низька якість видів, які представлені на полицях наших магазинів. У дешевих, звичайних сортах чаю є барвники та ароматизатори. Ті сліди, що ви бачите на чашці після випитого чаю, залишаються й у вашому організмі. Крім того, барвники шкідливі для організму.

Гарячий чай☕ обпалює ваші внутрішні органи. Через сильну стимуляцію горла, стравоходу та шлунку можуть виникнути хворобливі зміни цих органів.

Не завжди при заварюванні чаю застосовують виключно чисту воду. Чай варто пити тільки щойно заварений, адже вже через 20 хвилин в ньому стартує процес мимовільного окиснення ароматичних речовин, фенолів, ліпоїдів та ефірних олій.

🔹Від тривалого споживання чорного чаю зуби жовтішають, а зелений чай у значних об’ємах шкодить зубній емалі.

🔹Міцний чай має великий вміст кофеїну та теїну і здатний провокувати головний біль та безсоння, а також негативно впливає на функціонування серця, посилюючи виділення шлункового соку.

🔹Зелений чай може бути небажаним для тих, хто має проблеми з запорами, адже він сприяє закріпленню.

🔹Чай не рекомендується пити, коли температура тіла підвищена. Теофілін, що є у чаї, здатен ще більше збільшувати температуру.

🔹Зелений чай може знижувати тиск, тому людям з низьким тиском варто пити його обережно, або обмежити його споживання.

☝️ Запам’ятайте! Найважливіше – правильно заварювати чай!

Щоб отримати максимальну користь від напою, необхідно розуміти, як правильно заварювати чай. Наприклад, зелений чай можна заварювати декілька разів, але оптимально – не більше 5. А ось чорний чай краще заварювати лише один раз. Випити його варто протягом 15 хвилин після приготування.

Отже, ми з’ясували, що чорний і зелений чай мають не тільки корисні властивості – в деяких випадках напій може принести шкоду здоров’ю.

«Чайні заборони» або шкода від чаю:

🔸 Не можна пити чай натщесерце – це негативно вплине на шлунок і селезінку.

🔸 Не можна пити дуже гарячий чай – якщо напій має температуру понад 62 °C, він негативно впливає на горло, органи шлунково-кишкового тракту і може стати причиною досить серйозних захворювань.

🔸 Холодний чай також не принесе користі – вживаючи його, ви провокуєте застій холоду і сприяєте накопиченню мокротиння.

🔸 Міцний чай перед сном діє не гірше кави – улюблений напій має високий вміст таніну і кофеїну.

🔸 Якщо довго заварювати чай, він стає шкідливим для здоров’я – втрачає смак, вітаміни та амінокислоти піддаються окисненню, а бактерії стрімко розмножуються.

🔸 Заварювати чай можна лише один раз – багаторазове заварювання «вбиває» кількість корисних речовин.

🔸 Не можна пити чай перед їжею – гірше засвоюється протеїн, що міститься в їжі, а також повною мірою не відчується смак їжі.

🔸 Ні в якому разі не запивайте чаєм ліки – танін, який міститься в ньому, зводить нанівець дію багатьох лікарських препаратів.

🔸 І на останок – для приготування чаю використовуйте тільки чисту і безпечну питну воду.

Чорний чай незмінно вписується в наш повсякденний ритм, даруючи нам не лише умиротворені моменти, а й цілий комплекс корисних властивостей. Насолоджуйтесь цим чудовим напоєм, відкривайте нові сорти та отримуйте радість від чашечки ароматного чаю щодня!

Будьте здорові!

Знайти