Чому важливо берегти свою печінку?

З давніх часів люди називали печінку “джерелом життя” і знали, що це найважливіший орган в організмі людини. Наразі вчені та медики мають повну картину про те, як працює цей орган, що виділяє і чому може постраждати. Завдяки цьому ми маємо можливість підтримувати печінку у хорошому стані протягом довгих десятиліть.

☝️Проте, деякі люди не дуже піклуються про стан своєї печінки. Але вони мусять – адже печінка виконує в організмі більше 490 функцій, які допомагають підтримувати здоров’я організму.

Функції печінки:

  • Очищення організму. Усі шкідливі речовини, які ми вживаємо разом із їжею, ліками, печінка переробляє та знешкоджує. Крім того, вона відповідальна за видалення з організму токсинів, які утворюються у процесі життєдіяльності.
  • Допомога травленню. Саме в печінці відбувається вироблення жовчі, яка необхідна для травлення їжі. У цьому органі також утворюються різні ферменти та гормони, що беруть участь у процесі травлення.
  • Участь в обміні речовин. У печінці вуглеводи, що надійшли з їжею, перетворюються на глюкозу, яка при необхідності потрапляє в кров, забезпечуючи організм енергією.
  • Створення резерву корисних речовин. У печінці накопичуються та зберігаються вітаміни (особливо A, D та B12), а також залізо, кобальт, мідь.
  • Печінка регулює згортання крові.

Це лише основні функції, які виконує печінка.

Якщо вона перестає з ними справлятися, збої відбуваються у всьому організмі.

На жаль, ми нерідко легковажно ставимося до здоров’я цього найважливішого органу і самі шкодимо алкоголем, неправильним харчуванням, необґрунтованим прийманням ліків. Особливістю печінки є те, що ми можемо довго не знати про її порушення. А перші ознаки нездужання: проблеми із травленням, нудота, блювання, гіркота у роті – вже свідчать про значні пошкодження печінки.

Що ми можемо зробити, щоб уберегти печінку від ушкоджень?

📣Усе дуже просто – виключити або звести до мінімуму шкідливу їжу та вживати більше корисних для печінки продуктів.

Корисними будуть продукти, які, по-перше, не перевантажують її, по-друге, сприяють покращенню її роботи та, по-третє, допомагають відновити її пошкоджені клітини. До таких продуктів відносяться: овочі та фрукти, риба, яйця, вівсяна та гречана каші, нежирні молочні продукти. Зовсім шкідливими для печінки є маринади, соуси, копченості, консерви, фаст-фуди, газовані напої.

Особливу увагу слід приділяти печінці у свята, коли для неї настають важкі часи. Їй доводиться працювати вдвічі-втричі більше, ніж у будні, знешкоджуючи та нейтралізуючи все те, що ми з’їли та випили за ці дні. Тому після рясного застілля печінка потребує відпочинку. Слід дотримуватися деяких рекомендацій, щоб її розвантажити:

  1. Відмовитися на якийсь час від всіх жирних, гострих, смажених страв, кондитерських виробів, а також від алкогольних напоїв.
  2. Починати ранок із вівсяної каші.
  3. Пити трав’яні чаї з шипшини, розторопші, ромашки.
  4. Щодня пити кисломолочні напої, їсти сир.
  5. Включати у раціон більше, ніж зазвичай, овочів у будь-якому вигляді: овочевий суп, свіжий салат, тушковані овочі, вінегрет з олією – за все це печінка буде вам вдячна.

Турбота про печінку – це турбота про ваше життя та довголіття.

🫶Бережіть себе та свою печінку!

Знайти