Чи корисні консервовані продукти?

🫙Консервування, як метод заготівлі продуктів на тривалий термін, було винайдено у 1809 році французьким кухарем Франсуа Аппером. Так цей метод привернув до себе увагу і відразу увійшов до життя людей. Сьогодні багатьом складно уявити, як можна обійтися без хрусткого огірка, маринованого томату або без смачного варення. Але корисні чи шкідливі такі продукти насправді?

❄️У зимово-весняний період організм людини дуже потребує овочів та фруктів. Про це постійно повторюють дієтологи. Звичайно, бажано вживати продукти у свіжому вигляді, але не кожній людині це по кишені. Або деяким людям з хворобами шлунку сирі фрукти й овочі протипоказані.

У таких випадках альтернативою свіжим продуктам стають консервовані. Деякі з них насичують організм такими важливими компонентами:

  • Білок

Корисним рослинним джерелом білка є консервовані бобові. Тому рекомендується вводити в раціон квасолю та зелений горошок. Причому організм значно краще засвоює консервовану продукцію.

  • Клітковина

Вона нормалізує роботу травного тракту та запобігає розвитку багатьох патологій. Клітковина, що входить до складу овочів і фруктів, не руйнується під час консервування. Вона стає м’якою, завдяки чому менш агресивно діє на шлунок.

  • Мінерали

Більшість мінералів (фосфор, калій, магній) повністю зберігаються під час термічної обробки. А це дозволяє стверджувати, що консервовані продукти достатньо корисні для організму.

  • Антиоксиданти

Рівень антиоксидантів у консервованому перці та помідорах вищий, ніж у сирих овочах. Саме ці речовини здатні уповільнити процес старіння.

Шкідливість консервованих продуктів

Однак не варто забувати про недоліки консервованих продуктів. Вони можуть завдати організму й шкоди, іноді дуже суттєвої. Небезпека такої продукції – це:

1️⃣Ризик зараження ботулізмом

Це серйозна та дуже небезпечна інфекція. Вона може розвинутись як у промислових, так і в домашніх заготівлях. Причому виявити ботулінічний токсин неможливо ні за запахом і смаком, ні за станом консервованого продукту. Бактерії легко потрапляють на овочі, які надалі використовуються для приготування консервації.

2️⃣Розвиток хвороб нирок та порушень обміну речовин

Небезпека консервованих продуктів спричинена високою концентрацією солі. Якщо людина зловживає консервованими продуктами, вона піддає свій організм серйозним навантаженням, виникають набряки.

3️⃣Поява захворювань судин та серця

Затримка рідини, спровокована зловживанням консервації, є небезпечною не тільки для нирок, але й для серцево-судинної системи, що призводить до підвищення тиску.

4️⃣Прогресування хвороб шлунково-кишкового тракту

До складу консервації можуть входити цукор, сіль, кислоти, оцет, різні спеції. Вони викликають подразнення слизової шлунково-кишкового тракту. Це може призвести до розвитку коліту, гастриту, спровокувати рецидив хронічних хвороб травного тракту.

🍄Найбільшу небезпеку становлять консервовані гриби, особливо якщо вони були неправильно заготовлені в домашніх умовах.

👨‍⚕️Лікарі рекомендують не вживати консервацію, яка не пройшла стерилізацію. Якщо термічна обробка продукції була недостатньою або зовсім відсутня, високий ризик зіткнутися з харчовим отруєнням або навіть з ботулізмом. Найкращий захист від такої інфекції – це достатня стерилізація під час консервування.

☝️Безпечною вважається квашена продукція. Вона не закривається герметично. У таких умовах збудники ботулізму, клостридії, не здатні виробляти ботулінічний токсин.

Ще один безпечний вид консервації – це варення, тому що бактерії, які здатні призвести до ботулізму, не живуть у солодкому середовищі.

Вибирайте собі завжди тільки корисні продукти та будьте здорові!

Знайти