Чи корисний хром для організму людини?

ℹ️Хром — хімічний елемент, у природі найчастіше зустрічається у вигляді мінеральних сполук (хромистий залізняк). Крім того, хром входить до складу тканин, рослин та тварин, бере участь в обміні ліпідів, білків та вуглеводів, а також у процесі глюконеогенезу. Хром є важливим мікроелементом для людини.

Хром грає рольу метаболізмі жирів: впливає на ліпідний обмін і може не прямо, але побічно сприяти перетворенню амінокислот на глюкозу, оскільки при порушенні обміну жирів активація глюконеогенезу може бути зменшена.

Чотирьохвалентна, п’ятивалентна і шестивалентна форми токсичні та канцерогенні.

Сполуки шестивалентного хрому (VI) особливо токсичні

Шестивалентний хром зазвичай застосовується при виробництві нержавіючих сталей, консервантів для дерева, таких як текстильні фарби. Він є канцерогеном при вдиханні, особливо небезпечний для легень.

Яка користь хрому для організму?

Хром є мікроелементом, оскільки потрібний організму в мінімальних кількостях для підтримки нормальної функції відповідних метаболічних шляхів.

Хром виконує важливу функцію в обміні речовин в організмі людини, беручи участь у процесі метаболізму вуглеводів, жирів та білків. Він потрібний і для глюконеогенезу – перетворення амінокислот на глюкозу. Глюконеогенез відбувається головним чином у печінці та частково в нирках. У цьому процесі хром безпосередньо не бере участі, але впливає на рівні інсуліну та метаболітів, які беруть участь у цьому процесі.

Дефіцит хрому

Нестача хрому в організмі може призвести до негативних наслідків, пов’язаних насамперед із метаболізмом вуглеводів та інсуліном. Дефіцит хрому спричиняє зростання тригліцеридів та холестерину, знижується толерантність до глюкози. Крім того, ознакою нестачі хрому може бути невропатія.

Основні наслідки дефіциту хрому:

  • Зниження чутливості до інсуліну. Дефіцит хрому підвищує ризик розвитку інсулінорезистентності й зрештою діабету 2-го типу.
  • Підвищення рівня глюкози у крові. Через погіршення дії інсуліну клітини можуть менш ефективно засвоювати глюкозу, що може призвести до підвищення рівня цукру у крові.
  • Проблеми із метаболізмом вуглеводів. Хром бере участь у метаболізмі вуглеводів, і його недолік може призвести до порушень у цьому процесі, що може спричинити втому та зниження рівня енергії.
  • Психічні розлади. Деякі дослідження пов’язують дефіцит хрому з підвищеною тривожністю, депресією та змінами настрою, хоча цей зв’язок потребує подальших досліджень.
  • Зниження імунної функції. Дефіцит хрому може негативно зашкодити імунній системі, збільшуючи схильність до інфекцій.
  • Проблеми із серцево-судинною системою. Хром може відігравати роль у підтримці нормального рівня холестерину, і його недолік може призвести до підвищення рівня ЛПНГ (поганого холестерину) і зниження рівня ЛПВЩ (хорошого холестерину).

У яких продуктах міститься хром?

Мікроелемент присутній у різноманітних продуктах харчування, таких як м’ясо, риба, яйця, цілозернові продукти та деякі овочі.

Кращими харчовими джерелами тривалентного хрому вважаються цілозернові продукти, риба та морепродукти, яйця, м’ясні продукти, сири.

Список продуктів, які повинні бути у вашому раціоні:

  • М’ясо, у тому числі шинка, яловичина та індичка.
  • Хліб та інші зернові продукти.
  • Овочі, у тому числі салат та зелена квасоля.
  • Фрукти, у тому числі яблука та банани.
  • Соки, у тому числі виноградний, апельсиновий та томатний.
  • Сухофрукти, горіхи (волоський горіх, інжир, чорнослив, фініки та ін.)

Надлишок хрому

Надлишок тривалентного хрому (III) в організмі хоча й менш токсичний порівняно з шестивалентним хромом (VI), але все ж таки може викликати ряд негативних ефектів: у деяких людей може виникнути алергічна реакція на хром, що проявляється у вигляді висипу, свербежу або інших симптомів.

Надлишкові сполуки тривалентного хрому (III) можуть спровокувати дерматити.

Хром у помірних кількостях є необхідним мікроелементом для організму, і його недолік може обернутися більшими проблемами, ніж надлишок. Однак, як і з будь-якою іншою речовиною, важливо дотримуватися балансу та уникати надмірного споживання. Якщо є підозри надлишок хрому в організмі, слід звернутися до лікаря для діагностики та коригування раціону.

👨‍⚕️Для отримання рекомендованої кількості хрому потрібно вживати різні продукти! Харчуйтесь збалансовано та будьте здорові!

Знайти