Чи може завдати шкоди Сорбінова кислота (Е200)?

🔴Сорбінова кислота – сполука органічної категорії, що зустрічається у природі. Вона міститься у ягодах червоної горобини. З плодів і кісточок вичавлюють масло, яке потім піддається дистиляції. У процесі випарювання утворюється сорбінова кислота. Але такий метод одержання витратний, важкий та довгий.

Для харчової та іншої промисловості консервант E200 виробляють синтетичним шляхом.

Сорбінова кислота має унікальні якості, серед них:

  • зменшення ризиків гниття, окиснення та бродіння,
  • продовження терміну зберігання продуктів, зберігаючи їх первісні характеристики: смакові та ароматичні якості, зовнішній вигляд. При цьому запах, колір та смак їжі сорбінова кислота не змінює та не посилює.

Сорбінова кислота входить до складу:

  • консервованих овочів, фруктів; різних сухофруктів;
  • деяких кисломолочних та молочних продуктів: сирів (твердих, плавлених),
  • напівфабрикатів з м’яса, морепродуктів, птиці, риби;
  • ковбасних виробів;
  • рибних, м’ясних делікатесів;
  • соусів: гірчиці, майонезу, салатних заправок, кетчупу;
  • кондитерських виробів
  • хлібобулочної продукції;
  • ігристих, тихих вин та деяких інших алкогольних та безалкогольних напоїв тощо.

ℹ️Не додають речовину E200 у молоко та вершкові олії, а також у продукцію, призначену для харчування дітей до 3 років. У соуси консервант вводиться на завершальних етапах приготування.

Норми споживання

Добова норма споживання добавки E200 становить не більше 25 мг на 1 кілограм маси тіла.

Чим небезпечна сорбінова кислота?

Ризики шкоди сорбінової кислоти мінімальні, оскільки речовина входить до 4 класу небезпеки. До цієї категорії належать малонебезпечні добавки. Консервант E200 дозволений майже в усіх країнах світу.

  • Сорбінова кислота не накопичується в організмі та досить швидко переробляється.
  • E200 не має ні мутагенних, ні канцерогенних властивостей – не впливає на структуру ДНК, не викликає мутації генів та онкологічних хвороб.
  • Не виявлено дію на плід при вагітності. Отже, майбутні мами теж можуть вживати продукти з такою харчовою добавкою.
  • При зловживанні E200 можливе руйнування вітаміну B12. При нестачі такого вітаміну можливі анемія, неврологічні розлади. Але руйнівні властивості сорбінової кислоти та її вплив на B12 виражені не так сильно, як в алкоголю, тютюну та деяких медикаментів.

Чи є користь?

Натуральна сорбінова кислота вважається джерелом мінералів та вітамінів. Але синтетичний аналог, який використовується як харчова добавка, біологічної цінності не має. І все ж E200 має корисні властивості, а саме:

  • Добавка пригнічує зростання та розмноження патогенних мікроорганізмів, тим самим мінімізує ризики отруєнь, кишкових інфекцій та розладів травлення.
  • Хоча консервант E200 вважається безпечним, все ж вживати його потрібно в помірних кількостях.
  • При покупці продуктів харчування в магазинах вивчайте їх склад.
  • Виробники повинні вказувати наявність добавки, і якщо вона в переліку інгредієнтів стоїть на перших місцях, то її вміст високий.

Якщо споживати їжу з додаванням харчової добавки E200 помірно, речовина не нашкодить і не викличе небажаних наслідків.

☝️Дотримуйтеся дозувань при вживанні сорбінової кислоти – тоді всі негативні моменти будуть зведені нанівець, а позитивні покажуть себе максимально потужно!

Знайти