Чи шкідливий віск яким покривають яблука?

🍏На яблуках справді є оболонка воску. Причому фрукти не лише яблука, а груші, виноград – виробляють його природним чином. Ця оболонка захищає від шкідників, бактерій та втрати вологи. Після збору врожаю фрукти очищають, щоб прибрати хімікати та бруд які скупчилися на поверхні. Через це натуральне воскове покриття пропадає, а термін зберігання скорочується.

ℹ️Яблука покривають воском, перш ніж надіслати їх на прилавки супермаркетів. Так вони зберігають свої властивості, і в більшості випадків воскове покриття, яке є на яблуках, не є небезпечним.

Типи воскового покриття яблук:

Природний віск

Всі фрукти та овочі мають захисними механізмами у процесі свого дозрівання. Одним з них вважається захисна плівка, яка запобігає висиханню шкірки або надмірному поглинанню вологи.

  • Яблука виділяють віск, який обволікає плід повністю і запобігає цим процесам.
  • Природний віск присутній практично на всіх овочах, фруктах та ягодах.

Важливо! Такий віск не надає глянцю!

Природний наліт на яблуках складається з вуглеводнів (переважно терпенів), присутніх у багатьох рослин.

Штучний віск

Перед продажем овочі та фрукти покривають різними восками для надання товарного вигляду та збільшення термінів зберігання.

Для чого наносять штучний віск?

  • для збереження товарного вигляду;
  • захист товару рослинного походження від впливу різних шкідників шляхом створення перешкоди у вигляді тонкої плівки;
  • для мінімізації наслідків механічного впливу та запобігання розвитку гнильних процесів;
  • для уповільнення дозрівання, що дозволяє продовжити термін придатності продукту.

Види воску для покриття яблук:

  • Е901 (бджолиний віск) – натуральний віск;
  • Е902 (канделільський або свічковийвіск) – харчовий віск, який отримують шляхом обробки природних восків;
  • Е903 (віск карнаубський) – натуральний рослинний віск із листя бразильської пальми Copernicia cerifera;
  • Е904 (шелак) – натуральна смола, яку використовують як глазурувальний агент;
  • E905c (парафін) – виготовляється з нафтопродуктів.

☝️Сучасні методи обробки дозволяють наносити покриття мінімальної товщини майже як у природної плівки.

Як відрізнити натуральний віск від штучного покриття?

  • Огляньте яблуко: натуральний віск часто має матову структуру, тоді як парафін створює сильніший і неприродний блиск.
  • Якщо яблуко оброблено парафіном, змити його буде складно навіть теплою водою.

Як змити штучне покриття?

💦Для видалення парафіну рекомендується мити яблука гарячою водою або занурювати їх в окріп.

Якщо ж яблуко здається занадто блискучим або має маслянисту текстуру, краще ретельно вимити або очистити шкірку, але необхідно пам’ятати що у шкірці яблук набагато більше антиоксидантів, вітамінів та інших корисних речовин, ніж у м’якоті.

🍎Бережіть себе та своїх близьких та будьте здорові!

Знайти