Чим корисна морква для організму людини

Всім відомо, що овочі приносять величезну користь. Звичайно ж, морква 🥕, як і інші овочі, – для організму необхідний продукт. Завдяки вмісту калію, фосфору, магнію, йоду, кальцію, вітамінів А, В3, Е, К, фолатів, каротиноїдів та антиоксидантів морква є тим продуктом, який потрібно споживати щодня. У 100 г моркви міститься 100% денної потреби у вітаміні А. Звісно, відсоток засвоєння може відрізнятись (це залежить від здоров’я і роботи органів травлення).

Найбільше, чим корисна морква: здоров’я шкіри. Споживання достатньої кількості вітаміну А є профілактикою лущення шкіри та загострення шкірних захворювань, в тому числі тих, що неможливо повністю вилікувати і які проявляються періодично (зокрема, поширені атопічний і себорейний дерматит).

Також корисна морква для волосся та шкіри голови 🧑‍🦰, адже є профілактикою появи лупи та надмірної жирності волосся, яке з цим часто пов’язане.

Бета-каротин і лютеїн з моркви (а їх там теж майже денна норма в 100 г), а також вітамін А позитивно впливають на очі 👀. Особливо це стосується на час загоєння після травмування сітківки або інших частин ока, а також як профілактика зниження гостроти зору.

Морква допомагає схудненню. Щоб схуднути, потрібна клітковина, якої достатньо багато у моркві — вона необхідна насамперед для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту, позитивно впливає як на очищення кишківника, так і на його мікрофлору. Щоб знизити денне споживання калорій, доцільно використовувати моркву 🥕 для перекусів.

Науковцями 👨‍🔬 доведена користь моркви для загального здоров’я травної системи та всмоктування більшості вітамінів. Вітамін А у складі моркви впливає на цілісність та здоров’я слизових оболонок, а це є профілактикою запалення слизових, загострення гастриту, виразки, колітів, хвороб жовчного міхура та підшлункової (особливо, якщо вони у хронічній формі), а також профілактикою дефіцитів інших вітамінів через недостатнє засвоєння кишківником.

Чим корисна сира морква? Немає особливої різниці, яку моркву їсти. Більшість вітамінів, що містяться у складі цього коренеплоду є термічно стійкими. Єдиний вітамін з моркви, який суттєво втрачається при варінні — вітамін С, який легко можна отримати з фруктів та ягід 🍎🍒. Перевага сирої моркви — менша кількість цукрів і нижчий глікемічний індекс. Тож при цукровому діабеті краще надавати перевагу овочу в сирому вигляді. В сирій моркві міститься близько 3.5 г цукрів на 100 г (у вареному — близько 4.5 г).

Чим корисна варена морква? Термічно оброблений коренеплід 🫕 варто вживати під час загострення виразкової хвороби шлунку, ентериту та гастриту. Це стосується саме періоду загострення (близько 7-10 днів), Зате морква у вареному вигляді дуже рекомендована і дієва під час цих хвороб для пришвидшення загоювання запальних процесів слизових оболонок

Що буде, якщо їсти багато моркви? Передозування вітаміном можливе та навіть небезпечне. Проте, щоб отримати передозування, слід з’їсти кілька кілограмів моркви 🥕🥕🥕 за один раз. Якщо відбувається регулярне надмірне вживання моркви, то також можливе забарвлення шкіри у жовтий відтінок. Проте цей ефект минає самостійно. В будь-якому разі, задля безпеки не варто зловживати морквою і споживати понад 300 г на день, адже надлишок вітаміну А негативно впливає на печінку. Також не варто споживати дуже багато моркви вагітним, бо надлишок ретиноїдів з моркви (особливо регулярний надлишок) може негативно вплинути на здоров’я дитини.

Яку моркву краще вибрати

Краще вибрати коренеплід середнього розміру. Також зверніть увагу на зовнішній вигляд моркви. Поверхня має бути гладкою, не деформованою, без пошкоджень або тріщин. Хороша соковита морква буде твердою – млява виявиться на смак жорсткою та сухуватою. Область між бадиллям і коренеплодом повинна мати досить насичений зелений відтінок.

Але вона не повинна бути дуже великою – якщо ця ділянка за розміром перевищує 1 см, отже, морква не дозріла. А коричневий відтінок говорить про занадто тривале зберігання або перезрівання. Темні плями або крапки можуть бути ознаками початку гниття. На смак такий овоч гірчить. Крім того, нарости можуть свідчити про присутність нітратів або захворювання коренеплоду. Якщо поверхня моркви волога і ніби покрита жиром, то такий коренеплід теж краще не купувати – він або зіпсований, або оброблений хімічними речовинами.

Смачного вам і доброго здоров’я!

Знайти