Чим небезпечний дефіцит йоду?
27 жовтня 2024Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.
Наслідки нестачі йоду в організмі:
📌відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
📌збільшення щитовидної залози (зоб);
📌затримка росту у дітей;
📌затримка інтелектуального розвитку у дітей;
📌зниження розумової активності у дорослих;
📌порушення обмінних процесів;
📌загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
📌неонатальний гіпотиреоз;
📌рак щитовидної залози;
📌погіршення пам’яті, слуху;
📌підвищення холестерину;
📌сухість шкіри, втрата її еластичності;
📌порушення роботи кишківника;
📌відчуття холоду;
📌різке зниження чи підвищення маси тіла;
📌набряки;
📌випадіння волосся тощо.
Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?
✅Для жінок та чоловіків норма становить 150–300 мкг
✅Для дітей: 0–6 років — 90 мкг;
6–12 років — 120 мкг.
Профілактика йододефіциту
Є кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі.
Достатньо щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком.
Щоб зберегти йод у продуктах, їх треба правильно готувати. Так, морську рибу потрібно варити, а не смажити. А от звичайні капуста й редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
🦑морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
🐟білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);
🥬морську капусту (ламінарію);
🥔овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
🍊фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
🥚яйця;
🥛молоко;
🐂яловичину;
🥮волоські горіхи.
Отже, бережіть своє здоров’я, здійснюйте профілактику і не займайтеся самолікуванням йодовмісними препаратами!!!