Чим небезпечний дефіцит йоду?

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.

Наслідки нестачі йоду в організмі:

📌відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;

📌збільшення щитовидної залози (зоб);

📌затримка росту у дітей;

📌затримка інтелектуального розвитку у дітей;

📌зниження розумової активності у дорослих;

📌порушення обмінних процесів;

📌загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);

📌неонатальний гіпотиреоз;

📌рак щитовидної залози;

📌погіршення пам’яті, слуху;

📌підвищення холестерину;

📌сухість шкіри, втрата її еластичності;

📌порушення роботи кишківника;

📌відчуття холоду;

📌різке зниження чи підвищення маси тіла;

📌набряки;

📌випадіння волосся тощо.

Скільки потрібно йоду, щоби бути здоровим?

Для жінок та чоловіків норма становить 150–300 мкг

Для дітей: 0–6 років — 90 мкг;

                            6–12 років — 120 мкг.

Профілактика йододефіциту

Є кілька стратегій боротьби з йододефіцитом, найпоширенішою з яких є йодування солі.

Достатньо щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання. По-перше, термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком.

Щоб зберегти йод у продуктах, їх треба правильно готувати. Так, морську рибу потрібно варити, а не смажити. А от звичайні капуста й редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

🦑морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);

🐟білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.);

🥬морську капусту (ламінарію);

🥔овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);

🍊фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);

🥚яйця;

🥛молоко;

🐂яловичину;

🥮волоські горіхи.

Отже, бережіть своє здоров’я, здійснюйте профілактику і не займайтеся самолікуванням йодовмісними препаратами!!!

Знайти