Чим небезпечний трихінельоз

Трихінельоз відноситься до природно-вогнищевих інфекцій, вражає м`ясоїдних тварин – кабанів, ведмедів, лисиць, шакалів, хутрових звірів. Трапляються випадки, коли паразити виявляються і в м`ясі травоїдних тварин, птахів.. На трихінельоз хворіють практично всі ссавці, включаючи кішок та собак. Треба пам`ятати, що хвороба виникає тільки після вживання інфікованого м`яса. Кішки можуть заразитися при полюванні на дрібних гризунів, птахів, якщо ті були носіями трихінел. Домашніх улюбленців ми можемо заразити самі, пригостивши їх сирим м`ясом. Домашні свині підхоплюють трихінельоз від дрібних гризунів, таких як щури, а також коли їх годують залишками їжі, необробленої термічно.

Для людини трихінельоз є одним із найтяжчих гельмінтозів, природні осередки якого виявляють на всіх широтах та на всіх континентах, окрім Австралії. Осередки є в регіонах із розвиненим свинарством, де в їжу широко вживається м’ясо свиней.

Збудником захворювання є трихінели (Trichinella spiralis) – круглі нематоди. Трихінела вважається одним з найменших живонароджених паразитів, розміри яких складають 2-4 мм. Дорослі особини паразитів живуть в кишківнику, а їх личинки – в м`язах. “Улюбленими” місцями для личинок є: м`язи язика, стравоходу, черевні, шийні, міжреберні м’язи. Після потрапляння в м’язи через 15-20 днів личинки скручуються у спіральки й поступово капсулюються. У такому стані в м`язах тварин живі личинки трихінел зберігають свою життєздатність роками, аж до смерті тварини.

Чим небезпечний трихінельоз для людей

Люди найчастіше хворіють на трихінельоз через свою безпечність. Зараження людини можливо тільки при вживанні в їжу свинини, м`яса дикого кабана, м`яса коней, зараженого личинками трихінел та яке не пройшло термічну обробку. Після вживання людиною зараженого м’яса трихінели звільняються із капсул, занурюються в слизову оболонку тонкої кишки та за 1-1,5 доби дозрівають. Статевозрілі самки відкладають велику кількість личинок, які з лімфою і кров’ю розносяться по організму та осідають у поперечносмугастих м’язах, головним чином міжреберних, жувальних, язика, горла, діафрагми, очей. Ураження головного мозку може призвести до серйозних ускладнень та бути причиною летального результату. Протягом 18-20 днів личинки дозрівають і згортаються у спіралі. Довкола них формується сполучнотканинна капсула, яка з часом вапнується. У такому стані личинки можуть зберігати життєдіяльність 25 років і довше. При цьому може виникати біль – настільки сильний, що обмежує всі рухи, включаючи дихання або ворушіння язиком.

Перші ознаки зараження людини на трихінельоз проявляються, як правило, на 4-6 день від зараження. Хвороба може виникати у стертій (легкій) і у тяжкій формі. Перебіг захворювання у людей залежить від кількості личинок, які вона проковтнула при вживанні м’яса та від стану імунної системи.

Симптоми трихінельозу

Першими симптомами хвороби є біль у животі, нудота, блювання, порушення апетиту, діарея, лихоманка, згодом з’являється набряковий синдром (набрякають повіки та обличчя, запалюються очі). Виникають висипи на шкірі, сильні болі в м’язах. На 2-4 тижні розвивається ураження серця, легень, центральної та периферичної нервової системи. Летальність при трихінельозі складає до 8-12%. Несприятливий прогноз і високий ризик летального результату спостерігаються при несвоєчасно розпочатому лікуванні, тяжкому перебігу захворювання, ураженні життєво важливих органів та розвитку ускладнень.

Лікування трихінельозу проводиться тільки в умовах стаціонару! Не займайтесь самолікуванням, звертайтесь за медичною допомогою!

Як запобігти зараженню на трихінельоз:

✅Не проводити забій тварин без ветеринарного контролю.

✅Не купувати м’ясо та м’ясопродукти на «стихійних» ринках.

✅Купувати м’ясо та м’ясні продукти перевірені ветеринарно-санітарною експертизою.

✅Не годувати домашніх тварин сирим м’ясом.

✅Споживати м’ясо добре просмаженим або провареним. Термічну обробку м’яса проводити впродовж 2,5-3 годин. Пам`ятайте: соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при заморожуванні вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70°C, або при мінус 25°C щонайменше на 10 день для м’яса товщиною до 25 см.

✅Проводити регулярно дератизацію в приміщеннях, де вирощуються тварини, своєчасно прибирати тушки загиблих гризунів.

Бережіть своє здоров’я, своїх рідних та близьких людей!

Знайти