Дієтологія, як наука про харчування
2 жовтня 2025
✅Дієтологія – це наука про харчування, що вивчає фізіологічні та біохімічні основи харчування здорової людини, а також при різних захворюваннях. Вона охоплює питання раціонального харчування, профілактики захворювань через харчування та лікування захворювань за допомогою дієти.
✅Оскільки харчування безпосередньо впливає як на фізичне, так і на психічне здоров’я, дієтологи досліджують склад і властивості продуктів, а також їхній вплив на різні органи й системи організму. Головне завдання дієтології — забезпечити людину всіма необхідними поживними речовинами з урахуванням її індивідуальних особливостей.
Основним методом лікування в цій сфері медицини є дієтичне харчування
Лікар-дієтолог складає індивідуальні раціони для людей із різними захворюваннями чи проблемами зі здоров’ям. Більшість хвороб ШКТ, пов’язаних з проблемним травленням, іншими патологіями та дисфункціями внутрішніх органів та систем, можна лікувати або значно полегшувати за допомогою спеціально підібраних дієт.
Звернення до дієтолога рекомендоване при:
- цукровому діабеті;
- захворюваннях ШКТ;
- підвищеному холестерині, артеріальному тиску та інших серцево-судинних захворювань;
- харчовій алергії;
- плануванні вагітності;
- активних заняттях спортом чи фітнесом.
☝️Дієтологія має важливе значення в профілактиці багатьох хвороб. Раціональне харчування допомагає зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, ожиріння та інших патологій. Крім того, дієтологи досліджують вплив харчових звичок на психічне здоров’я та розробляють дієтотерапію для пацієнтів із психосоматичними порушеннями.
Про шкоду дієт можна говорити дуже багато
В інтернет-просторій реальному житті ми зустрічаємо багато прикладів негативних наслідків дієти. Необізнаність та невміння правильно розподіляти добову норму важливих для організму мінералів та мікроелементів призводить до тяжких наслідків, хронічних хвороб та навіть смерті. Однією з таких хвороб є анорексія.
Дієти без шкоди для здоров’я – це правильне збалансоване харчування, при якому виключаються шкідливі (консерви, копчені, солодкі і т. д.) продукти.
🐟🍏🥦Здорове харчування повинно включати м’ясо, рибу, крупи, овочі, фрукти, горіхи, кисломолочні продукти. Дуже корисне харчування протягом дня невеликими порціями й вживання достатньої (1,5-2 л) кількості води.
Збалансоване харчування важливе для профілактики низки неінфекційних захворювань, яким можна запобігти.
Тому відповідальне ставлення до харчування, дотримання балансу в споживанні поживних речовин і збагачення їжі мікронутрієнтами — це шлях до здоров’я.
👨⚕️Консультація лікаря-дієтолога не буде зайвою людині, яка піклується про своє здоров’я, займається спортом, хоче отримати інформацію, що базується на принципах сучасної науки та медицини, що має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, шкіри, яка страждає надлишковою або недостатньою вагою.