Джерела фосфору у харчових продуктах

 

🟩Фосфор складає 1% маси тіла людини. Підраховано, що організм дорослої людини містить близько 12 г фосфору на кілограм. Приблизно 16% фосфору як первинний, вторинний або третинний іон присутній у рідинах організму і 84% – у вигляді компонента кісток та зубів. З їжі поглинається 60-70% фосфору (як вільного фосфату).

Фізіологічна потреба для дорослих становить 800 мг на добу, а для дітей – від 300 до 1200 мг на добу. З віком організм засвоює все менше фосфору – у дорослих всмоктується лише 2/3 поглиненого з їжею фосфору.

Де шукати фосфор?

Фосфор – основний компонент всіх рослинних та тваринних клітин і, отже, присутній у всіх харчових продуктах. У цілому нині продукти, багаті білком, також багаті й фосфором. М’ясо, птиця, риба, яйця, молоко та зернові продукти є хорошими джерелами фосфору, а також кальцію.

📌Найкраща абсорбція фосфору відбувається, коли кальцій та фосфор потрапляють в організм приблизно в рівних кількостях. Одне з оптимальних джерел фосфору є молоко – саме тому, що воно містить кальцій та фосфор у рівних кількостях.

🐟Відоме джерело фосфору риба та морепродукти. Велика кількість цього хімічного елемента міститься у таких видах риби, як лосось, короп, тунець, тріска, скумбрія, сардини. Багато фосфору також в устрицях, креветках, мідіях та крабовому м’ясі.

🌾Органічні фосфатні ефіри фітинової кислоти в злаках та насінні не можуть розглядатися як джерело фосфору, оскільки в кишківнику людини відсутній фермент фітазу, необхідний для розщеплення цієї кислоти. Взагалі транспорт фосфору з тонкої кишки є активним, енергозалежним процесом. Поглинання фосфору (як і кальцію) регулюється активною формою вітаміну D.

Навіщо потрібний фосфор

☝️Поряд із кальцієм фосфор відіграє важливу роль у формуванні кісток та зубів, а також має кілька інших дуже важливих функцій. Він входить до складу нуклеїнових кислот (ДНК та РНК), необхідних для синтезу клітинного білка. Фосфор присутній у фосфоліпідах, ключових компонентах у структурі клітинних мембран. Він є важливим для вуглеводного обміну.

Деякі з водорозчинних вітамінів працюють лише у поєднанні з фосфором. Система фосфатного буфера відіграє важливу роль у регулюванні pH організму.

Низький рівень фосфору сироватці викликає м’язову слабкість, оскільки фосфор необхідний енергетичного обміну.

Тому, що більшість харчових продуктів містить фосфор, ймовірність неадекватного надходження з раціоном дуже мала – за умови, що в їжі міститься достатня кількість білка і кальцію. Тому первинна нестача фосфору зустрічається рідко. Однак метаболізм фосфору може бути порушений при захворюваннях нирок та кісток.

🌿Харчуйтесь правильно та будьте здорові!

Знайти