Епідемічний сезон з холери завершений

Епідемічний сезон з холери 1 жовтня завершений. Епідеміологічний нагляд з холери, який виконувався в період 01.06-01.10.2024 мав велике значення для недопущення особливо небезпечної хвороби, якою є холера.

Холера залишається глобальною загрозою для суспільної охорони здоров’я і одним з основних показників відсутності соціального розвитку. В даний час холера є ендемічною у багатьох країнах, з 2004 року за заданими ВООЗ відзначалися спалахи холери в Нігерії, Сенегалі, Афганістані, Нігерії, Західній Африці, Південному Судані, Анголі, Іраку, Зімбабве, Центральній Африці, Пакистані. Виникнення більшості епідемій чітко пов’язано з водним фактором, однак поширенню хвороби в побутових умовах сприяє також пряме забруднення їжі інфікованими фекаліями. Холера поширюється з більшою легкістю, ніж інші кишкові інфекції. Останній спалах холери в Україні зареєстрований в 2011 році в м. Маріуполь Донецької області. За період спалаху зареєстровано 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни.

З початку повномасштабних військових подій, в Донецькій області точаться активні бойові дії, внаслідок яких продовжуються руйнування та пошкодження об’єктів критичної інфраструктури. Особливо актуальними для Донецької області є проблеми з каналізуванням, постачанням населенню води питної якості через порушення систем водопостачання регіону, що порушує умови життєдіяльності населення, дотримання санітарно-гігієнічних правил, продовжується міграція населення. Все перераховане має ризики ускладнення епідемічної ситуації, зокрема виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій, холери.

Тому здійснення профілактичних заходів, зокрема, протихолерних, має особливе значення. На території Донецької області реалізується «Комплексний план заходів щодо санітарної охорони території Донецької області та захисту населення від інфекційних хвороб, що мають міжнародне значення, протягом особливого періоду», який затверджений протокольним рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ і НС Донецької області від 29.08.2024 (протокол №28). Також на реалізації продовжує знаходиться «Комплексний план профілактики гострих кишкових інфекцій, холери в Донецькій області протягом особливого періоду», затверджений протокольним рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ і НС Донецької області від 21.06.2023 (протокол №10).

В ході підготовки до епідемічного сезону з холери в 2024 році розроблений та затверджений спільний наказ департаменту охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації та ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» «Щодо попередження виникнення та поширення випадків захворювання на холеру в Донецькій області» № 146/141 від 02.05.2024, яким визначені дії спеціалістів ОЦКПХ та органів та закладів охорони здоров’я, затверджена госпітальна база для надання медичної допомоги особам, хворим або підозрілим на холеру і вібріононосіям, зокрема у разі погіршення епідемічної ситуації. Також на територіях громад діють відповідні комплексні плани та спільні накази, в підготовці яких приймали участь фахівці ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ», які в підготовчий період до епідемічного сезону холери 2024 року були переглянуті, а більшість була оновлена за необхідністю.

З 1 червня до 01.10.2024 на території області здійснювалися дослідження на холерні вібріони пацієнтів з симптомами гострих кишкових інфекцій та довкілля. Точки дослідження довкілля визначені з урахуванням конкретної ситуації та рекомендацій ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Активно здійснювалося навчання фахівців закладів охорони здоров’я з питання реагування у разі виникнення холери. Постійно здійснюється моніторинг стану водозабезпечення населення регіону, результати досліджень, які не відповідають встановленим нормативам, для реагування направляються органам виконавчої влади, зацікавленим службам, відомствам тощо, при необхідності надаються профілактичні пропозиції, за результатами досліджень води з нецентралізованих джерел водопостачання також проводиться дезінфекція громадських та приватних свердловин, колодязів; населення регіону постійно інформується про стан води, що надається, отримує поради з профілактики, розповсюджують таблетки для дезінфекції води. Активована профілактична санітарно-освітня робота з населенням, у т.ч. щодо заборони використання для вживання води негарантованої якості, профілактики гострих кишкових інфекцій, холери.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, холери

РЕКОМЕНДУЄМО:

👉️НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання.

👉️НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

👉️НЕ порушувати умови та строки зберігання продуктів.

👉️НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

👉️НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

👉️НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, інших джерел, якість та безпека води яких невідома.

При відсутності доступу до якісної питної води, використовуйте для вживання бутильовану воду або після кип’ятіння, обробки, для чого придбайте та використовуйте спеціальні пігулки для обробки води в домашніх умовах, активований вугль тощо).

❗Особливу увагу необхідно приділяти якості і безпеці харчових продуктів та питної води, дотриманню правил особистої гігієни:

🔹️Приготовлені страви бажано вживати відразу; зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин. У випадку повторного споживання гарячі страви (перші, другі блюда) мають піддаватись вторинній термічній обробці.

🔹️НЕ виготовляйте багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки та мають обмежений строк придатності (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.

🔹️При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.

🔹️Для пиття і приготування їжі доцільно використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. Тому для пиття та приготування їжі бажано зробити запас питної води для використання при відсутності централізованої подачі води.

🔹️Перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету необхідно завжди мити руки з милом (при неможливості – використовуйте антисептики для рук, вологі дезінфікуючі серветки).

Знайти