Харчування при гіпертонії
31 липня 2025
ℹ️Гіпертонія – це хронічне захворювання, що характеризується стійким підвищенням артеріального тиску. Відсутність своєчасного і якісного лікування, яке включає в себе спеціальну дієту, може привести до швидкого поглиблення патології аж до хронічного ураження судин органів-мішеней: очей, мозку, нирок, серця та до летального випадку. Дотримання дієти – це основа ефективного лікування гіпертонічної хвороби на всіх стадіях її розвитку.
🎯Головна мета дієтичного підходу до лікування гіпертонії полягає не тільки у зниженні артеріального тиску при уже наявній гіпертонічній хворобі й для запобігання підвищеному артеріальному тиску у майбутньому. Основні принципи дієти при гіпертонії – це насамперед збалансоване харчування, в склад дієти повинні входити продукти багаті на калій, магній, кальцій, рослинні волокна та звести вживання кухонної солі до мінімуму.
Дієта багата фруктами, овочами, цільнозерновими та нежирними молочними продуктами, рослинними оліями, пісним м’ясом.
Продукти, які слід обмежити/звести до мінімуму:
- кухонну сіль (Na) – не більше чайної ложки на добу (до 5 грам);
- продуктів і напоїв з додаванням цукру (газована вода, підсолоджена кава або чай);
- червоного м’яса;
- м’ясних продуктів високої переробки;
- фастфуд, напівфабрикати, жирну їжу;
- копченості;
- солодощі;
- жирні молочні продукти, вершки, сметану;
- виключаємо кофеїн – каву і міцний чай;
- уникаємо алкоголю.
Які продукти слід збільшити/включити в раціон:
- Овочі: огірки, помідори, кабачки, капуста, броколі, шпинат, зелень, листовий салат, гарбуз, морква, солодкий перець, баклажани (не частіше одного разу на тиждень).
- Нежирне м’ясо: пісна курка, індичка, яловичина (краще запечене).
- Нежирні молочні продукти.
- Цільнозернові продукти: пшенична та гречана каші, коричневий рис, кіноа, ячмінь, паста з твердих сортів пшениці.
- Бобові: горох, квасоля (стручкова і звичайна), нут.
- Рослинні олії холодного віджиму: ріпакова, лляна, оливкова.
- Варені яйця.
- Для зниження рівня холестерину треба вживати в їжу часник.
- Обов’язково вживати продукти багаті на вітамін С, що зміцнює стінки судин (грейпфрути, лимони, апельсини, напій із шипшини).
Слідкуйте за режимом харчування
🍽️Потрібно приймати їжу не рідше 4-5 разів на день невеликими порціями. Так ви вбережете організм від перевантажень при перетравленні великої кількості їжі, які можуть спровокувати підняття тиску. Калорійність денного раціону повинна бути в межах 2000-2500 тис. ккал. Не рекомендується їсти перед сном, остання вечеря повинна бути за 2-3 години до сну. У добу треба випивати 1-1,2 л води.
☝️Окрім цього, необхідно дотримуватись простих правил здорового способу життя: відмова від алкоголю, паління, та дозовані фізичні навантаження (бодай 15-хв прогулянка вранці та ввечері).