Харчування при цукровому діабеті 2 типу
12 червня 2025
Цукровий діабет – це захворювання ендокринного типу, при якому виникає хронічний підвищений рівень глюкози в крові внаслідок відносного або абсолютного браку інсуліну.
В організмі людини виробляється інсулін – гормон-ключ, що дає змогу жировим та м’язовим клітинам поглинати глюкозу, що є в крові. При цукровому діабеті організм виробляє недостатньо інсуліну або використовує його неефективно. Тому клітина не отримує цукор (глюкозу), що поступає з харчових продуктів, і, як наслідок енергію. Цукор при цьому залишається в крові. Цей стан називається підвищеним рівнем цукру в крові (гіперглікемією).
Цукровий діабет 2 типу (інсулінонезалежний) — виникає через неефективне використання інсуліну організмом.
Профілактика діабету 2 типу полягає у простих заходах з підтримання здорового способу життя:
✔️ досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;
✔️ дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів;
✔️ при цукровому діабеті 2 типу найкраще харчуватися тричі на день приблизно в один і той самий час;
✔️ в якості теплової обробки рекомендовано тушкування, варіння, запікання і приготування на пару;
✔️ людям з цукровим діабетом 2 типу не рекомендується їсти ввечері продукти, що містять вуглеводи, такі як крупи, картоплю, макаронні вироби, хліб і фрукти, а також молочні продукти. Найголовніше — щоб здорове харчування стало вашою щоденною звичкою, а не тимчасовою дієтою.
✔️ бути фізично активним та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності;
Основна мета лікування даного захворювання – відрегулювати обмін речовин шляхом зниження рівня глюкози в крові та поступового підвищення чутливості тканин до інсуліну. Перший крок до одужання — нормалізація харчування.
Вживайте не крохмалисті овочі, продукти з високим вмістом білка, нежирні білкові продукти, замінники м’яса на рослинній основі, фрукти, вибирайте воду або низькокалорійні напої.
1.У некрохмалистих овочах менше вуглеводів, тому вони не сильно підвищують рівень цукру в крові. Вони також багаті на вітаміни, мінерали та клітковину, що робить їх важливою частиною здорового харчування.
Приклади некрохмалистих овочів: спаржа, броколі або цвітна капуста, брюссельська капуста, капуста зелена, червона, пекінська, китайська, морква, селера, огірок, баклажан, листова зелень, зелень гірчиці або мангольд, гриби, зелена квасоля, стручки гороху, цукровий горох, салатна зелень, кабачок, цукіні, помідори. Кріп обов’язково повинен входити в раціон діабетиків, оскільки допоможе підтримувати потрібний рівень інсуліну в крові. Картопля – у невеликих кількостях, переважно в складі супів.
2.Нежирні білкові продукти: курка, індичка та яйця, риба (віддавайте перевагу морській рибі, що містить омега-3 жирні кислоти), морепродукти (креветки, морські гребінці, молюски, мідії тощо), нежирні шматки яловичини, пісні шматки свинини, пісні м’ясні делікатеси, м’який сир, яйця в кількості 1 штука в день в будь-якому вигляді або у складі страв.
3.Замінники м’яса на рослинній основі: тофу, квасоля, соя, сочевиця та страви з них, горіхи та нерафіновані горіхові олії, молоко.
4.Хліб і хлібобулочні вироби з додаванням висівок і зерен, а також діабетичні сорти хліба.
5.Нерафіновані рослинні масла.
6.Вода – найкращий вибір, оскільки вона не містить калорій та вуглеводів і не впливає на рівень цукру в крові. Інші варіанти напоїв з нульовою або низькою калорійністю включають: несолодка кава (гаряча або з льодом), несолодкий чай (гарячий або з льодом), дієтичні газовані напої або інші дієтичні напої, ягідні і фруктові соки без додавання цукру; відвар шипшини.
Що не рекомендовано вживати при цукровому діабеті?
Дієта при цукровому діабеті має сприяти профілактиці ускладнень. Тому необхідно максимально обмежити вживання:
🟥легкозасвоюваних вуглеводів (продуктів з високим ГІ). Це цукор та кондитерські вироби, варення, мед, здоба, білий хліб, білий рис, манна крупа та інші рафіновані злаки, каші швидкого приготування, сухі сніданки, картопля, гарбуз, кавун,
🟥солодких фруктів, ягід, сухофруктів (стиглі банани, виноград, фініки, родзинки),
🟥солодких напоїв, морозива,
🟥насичених жирів – жирних сортів м’яса, сала, ковбасних виробів, вершкового масла, жирних молочних, кисломолочних продуктів,
🟥трансжирів – маргаринів, спредів та випічки, кондитерських виробів з їх вмістом, фаст-фуду, чіпсів та подібних снеків, різноманітних напівфабрикатів (заморожене тісто, сухі суміші для випічки),
🟥наваристих м’ясних, рибних бульйонів і супів на їх основі, супів з додаванням молока, вершків, вершкового масла,
🟥газованих напоїв і соків з додаванням цукру,
🟥алкоголю.
☝️Підтримання здорової ваги і правильне харчування — головні завдання хворого. Це дозволить не допустити розвиток супутніх захворювань і поліпшити самопочуття.
Важливо пам’ятати про те, що точні рекомендації щодо харчування може дати тільки лікар, ґрунтуючись на історії хвороби пацієнта, результатах аналізів і наявності будь-яких супутніх захворювань.