Харчування школярів під час дистанційного навчання.
22 червня 2024
Безальтернативні зміни, які ми переживаємо у цей час, створюють додаткові складнощі в організації навчального процесу для закладів освіти і батьків.
Тепер саме батьки мають взяти на себе значну частину відповідальності за харчування школярів вдома у перервах між онлайн-уроками.
Як мають харчуватися діти, які навчаються в режимі онлайн?
Планування прийомів їжі.🕜
➥ Режим – одна з найважливіших складових у харчуванні дітей та підлітків. Тож варто узгодити з адміністрацією школи і класним керівником час і тривалість перерви на другий сніданок та обід.
➥ Перерву на другий сніданок бажано організувати з 10:00 до 11:00, її тривалість має становити не менше 20 хвилин. Орієнтовно з 13:00 до 14:00 має бути передбачена перерва на обід тривалістю 25-30 хвилин. Слід зважати на те, що школярі часто готують або розігрівають страви самостійно, а це потребує додаткового часу.
➥ Загалом протягом дня дітям та підліткам шкільного віку необхідно три стандартні прийоми їжі плюс 1-2 перекуси.
Питний режим.🫗
➥ Потреба школяра у рідині має забезпечуватися чистою питною водою. Вода має бути постійно доступною протягом навчального дня та особливо під час фізичної активності.
➥ Необхідна кількість рідини для дітей та підлітків передусім зумовлена відчуттям спраги. Більша кількість рідини потрібна у разі значних і тривалих фізичних навантажень.
➥ Гарячі напої (чай, какао) мають споживатися в помірній кількості, бажано без доданого цукру. Фруктовий сік слід обмежити: до однієї склянки (200 мл) на день.
Харчові продукти для обов’язкового регулярного споживання.🥗
➥ Під час кожного прийому їжі діти шкільного віку мають споживати різноманітні овочі (крім картоплі), зокрема, свіжі, приготовлені, морожені або консервовані без значного вмісту солі. Кількість овочів має дорівнювати 100 г на кожен основний прийом їжі тричі на день.
➥ Аналогічну кількість фруктів і ягід (100 г) слід передбачити для школярів під час основних прийомів їжі або перекусів. Крім свіжих сезонних фруктів меню може включати морожені, консервовані фрукти і ягоди без додавання великої кількості цукру, а також сушені ягоди з фруктами.
➥ Щоденне меню школярів всіх вікових груп має включати цільнозернові продукти (каші, цільнозерновий хліб, макаронні вироби), а також бобові. Загальна кількість становить 150 г для молодшого шкільного віку і 200 г – для старшого.
➥ Для забезпечення фізіологічного росту та розвитку організму у дитячому і підлітковому віці слід щоденно споживати 3 порції молочних продуктів, 1куряче яйце, 2-3 рази на тиждень – рибу (бажано жирні морські сорти), 2-3 рази на тиждень – м’ясо птиці, один-два рази на тиждень – червоне м’ясо.
Перекуси.🍨
➥ Слід передбачити певний перелік корисних харчових продуктів, які школярі можуть швидко знайти і спожити без спеціального приготування. Для цих цілей найкращими варіантами можуть бути овочі (наприклад, морквяні палички), фрукти, сушені фрукти і ягоди, горіхи та насіння, цільнозернові крекери тощо.
Солодощі.🥮
➥ ВООЗ та національні професійні лікарські асоціації рекомендують обмежити споживання цукру: до 25 г на день. Загалом, десерти, які споживають діти і підлітки, слід обмежити. Їхня кількість має бути меншою за 10% загальної добової калорійності.
Сіль.🫙
➥ Діти молодшого шкільного віку мають споживати менше 3 грамів солі, а школярі старших вікових груп не більше 5 грамів на день. Слід усвідомлювати, що основна кількість солі споживається у складі перероблених харчових продуктів: хлібу, оброблених м’ясних виробів, снеків, сиру, консервів, соусів.
Здорове і збалансоване харчування дітей та підлітків разом із регулярною фізичною активністю забезпечують не лише здоров’я школярів, але й безпосередньо впливають на успішність навчання. Адміністрація закладів освіти, батьки і самі діти мають спільно забезпечити умови для сприяння здоровому вибору і дотриманню принципів збалансованого харчування під час дистанційного навчання, а також у вільний від уроків час.