Холера, ботулізм і кишкові інфекції. Які хвороби поширені влітку?

Одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до ускладнень — гострі кишкові інфекції. Літо – найкраща пора року: сонячні теплі дні, свіжі овочі та фрукти, відпочинок на морі чи на природі. Однак, саме кишковим інфекціям притаманна літня сезонність. До них належать шигельоз – дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи А і В, холера, харчові токсикоінфекції, гепатит A та ін., паразитарні захворювання – гельмінтози.

При різних кишкових інфекціях інкубаційний (прихований) період відрізняється:

🔸при дизентерії – 2-7 днів;

🔸при холері – від 5 годин до 5 днів;

🔸при харчових токсикоінфекціях – декілька годин;

🔸при черевному тифі – 7-25 днів;

🔸при гепатиті A – 15-50 днів.

Основною ознакою, яка об’єднує всі ці інфекції є місце перебування збудника і розвитку хвороби – це кишківник людини (чи тварини). Звідси й загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

🔹для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;

🔹не пити воду з випадкових джерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;

🔹відфільтровуйте воду, якщо вона виглядає брудною/каламутною;

🔹воду для приготування їжі й господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

🔹молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов’язково кип’ятити;

🔹овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;

🔹для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки, які після використання ретельно помити;

🔹відокремлюйте сиру їжу (м’ясо, морепродукти тощо) від готової; для оброблення сирих продуктів, користуйтеся окремим кухонним приладдям;

🔹ретельно проводьте термічне оброблення їжі;

🔹не вживайте в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

🔹суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;

🔹не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами холодильника;

🔹зберігайте всі приготовлені та швидкопсувні продукти у холодильнику;

🔹ретельно мийте руки з милом;

🔹запобігайте проникненню комах та тварин до приміщення, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.

Знайти