Холера! Що це таке та як від неї вберегтися.
11 травня 2024
- Холера – це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке представляє особливу небезпеку життю і здоров’ю людей з тієї причини, що може нестримно поширюватися, охоплюючи великі групи людей та маючи без належного лікування велику вірогідність розвитку летальних результатів.
- Захворювання викликається бактерією, так званим холерним вібріоном (V.cholerae). Виникнення більшості епідемій чітко пов’язані з водним фактором передачі збудника інфекції, однак поширенню хвороби в побутових умовах також сприяє пряме забруднення їжі інфікованими фекаліями. Можливий контактно-побутовий шлях передачі збудника інфекції, наприклад, через забруднені руки.
- Інкубаційний період (між попаданням в організм заражених харчових продуктів або води і появою перших клінічних симптомів) у хворого складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина.
- У зовнішньому середовищі, зокрема на харчових продуктах, холерні вібріони виживають до 2-5 днів. На овочах, що зрощуються на відкритому ґрунті, при сонячному світлі вони гинуть через 8 годин. Тривалий термін холерні вібріони виживають у відкритих водоймищах із середньою температурою води +170C та вище.
- Холера вражає як дітей, так і дорослих. Вона характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазових проносу та блювання, внаслідок яких розвивається значне обезводнення організму. Хвороба за відсутності своєчасного лікування може за декілька годин призводити до смерті.
- У багатьох людей може і не бути ніяких симптомів, хоча впродовж 1-10 днів після інфікування V.cholerae в їх фекаліях є присутніми бактерії, які поступаючи назад в довкілля становлять потенційний ризик для інших людей та розповсюдження захворювання.
Що необхідно для запобігання захворювання на холеру ❓
👉 Дотримуватись правил особистої гігієни.
👉 Вживати тільки гарантовано безпечну воду і напої.
👉 Для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел.
👉 Не використовувати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів.
👉 Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, так як вони можуть механічним шляхом переносити збудники інфекційних хвороб.
👉 Уникати відпочинку у невстановлених місцях.
👉 Під час купання у водоймищах при купанні у відкритих водоймах (море, річки, ставки) старатись не заковтувати воду.
👉 Не купувати на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, наприклад на пляжах оздоровчої зони, будь-які морепродукти, в’ялену рибу та страви, що швидко псуються.
👉 Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційних кишкових захворювань.