Холера як інфекційне захворювання.

Наступили спекотні дні, коли люди, особливо діти, багато часу проводять відпочиваючи на морях, річках та водоймищах.

Але приємні хвилини відпочинку можуть зіпсувати захворювання на кишкові інфекції, традиційний підйом яких спостерігається якраз в цей період року. І найстрашніша з цих інфекцій – холера.

Холера – це особливо небезпечна гостра кишкова інфекція, що вражає шлунково-кишковий тракт. Захворювання збуджує бактерія Vibrio cholerae, назва якої – холерний вібріон. Хвороба супроводжується багаторазовими проносом та блюванням, через що виникає різке зневоднення організму. Без належного лікування може призвести до смерті.

Механізм зараження холерою – фекально-оральний.

Шляхи зараження: водний, харчовий, контактно-побутовий.

Факторами передачі можуть бути: інфікована вода, харчові продукти, мухи, мешканці водойм (риби, краби, устриці – є тимчасовим резервуаром вібріонів).

Залежно від переважаючих шляхів передачі збудника холери розрізняють спалахи і епідемії холери як водні, харчові, контактно-побутові, так і змішані.

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність

➖ у воді протягом тривалого часу,

➖ у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів,

➖ на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше,

➖ у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Температура тіла зазвичай нормальна або субфебрильна.

Характерні симптоми холери: 

📌 хвороба викликає діарею, яка буде щедрою і рідкої. Випорожнення мають характерний зовнішній вигляд: сіруваті, злегка мутні із пластівцями слизу, без крові, нагадують воду, в якій промили рис (рисова вода, рисовий відвар);

📌 блювота;

📌 постійне відчуття спраги та слабкість в м’язах;

📌 загострення рис обличчя, очі западають, «темні окуляри»;

📌 холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

📌 шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

📌 задишка, різка слабкість.

Як убезпечити себе від зараження холерою? 

✅ Кип’ятити воду, у такому випадку холерні бактерії помирають за хвилину.

✅ Ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, а також після відвідування туалету.

✅ Слідкувати за якістю продуктів, не вживати їх, якщо вони сумнівного походження

✅ Перед вживанням обов’язково мити фрукти та овочі, якщо є сумніви не вживати їх без термічної обробки.

✅ Ретельно просмажувати та проварювати їжу перед вживанням.

✅ За можливості використовувати таблетки для знезараження води перед кип’ятінням.

✅ Здійснення специфічної профілактики (щеплення).

Знайти