«Хвороба з холодильника»
3 травня 2025
Згідно даних звіту по інфекційній захворюваності (форма № 1), в Україні за 2024 рік було зареєстровано 87 випадків кишкового ієрсиніозу (показник на 100 тисяч населення склав – 0,21) проти 2023 року – 108 випадків (показник – 0,26) відзначилось зниження захворюваності на 19,0%. А за 3 місяці поточного року в Україні зареєстровано 4 випадки кишкового ієрсиніозу (Полтавщина). В Донецькій області за 2024 рік зареєстрований 1 випадок (показник – 0,02). Ця хвороба має різноманітність проявів і тому тільки третину випадків діагностують.
Кишковий ієрсиніоз – гостре інфекційне захворювання, яке викликається бактерією роду (Yersinia enterocolitica), що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з інтоксикацією, при тяжких формах – ураженням внутрішніх органів та схильністю до загострень, рецидивів та хронізації процесу.
🦠Основною особливістю збудника єрсиніозу є здатність тривало зберігатися і розмножуватися при низьких температурах (+2℃ – +6℃), що пояснює можливість виникнення захворювання при вживанні в їжу продуктів, контамінованих збудником і зберігалися при низькій температурі (у холодильниках, овочесховищах, на складах).
Ієрсинія здатна зберігатися тривалий час: у ґрунті до 4-х місяців, у воді до 1 міс., у молоці до 18 діб, у вершковому маслі до 5 міс., на хлібі, у кондитерських виробах від 16 до 24 діб.
Збудник чутливий до висихання, прямих сонячних променів, дезінфікуючих засобів. При температурі 100°С вмирає протягом 2 хвилин.
Джерела збудника інфекції: мишоподібні гризуни, сільськогосподарські та свійські тварини.
Основні шляхи передачі збудника:
✔️харчовий – при вживанні харчових продуктів, у яких відбулося накопичення ієрсиній або на які збудник потрапив у процесі зберігання та приготування їжі;
✔️водний – при заковтуванні або питті води, що містить збудник (купання у водоймищах, вживання води з нецентралізованих джерел);
✔️аспіраційний – при вдиханні пилу (сухе прибирання приміщень, підмітання), що містить збудник.
Інкубаційний період становить від кількох годин до 15 діб, загалом 3-7 діб.
Форми кишкового ієрсиніозу: гастроінтестинальна, абдомінальна, генералізована та вторинно-осередкова.
Симптоми:
🔸підйом температури до 38-40°С;
🔸нудота, блювання, рідке випорожнення, біль у животі;
🔸болі в суглобах та м’язах;
🔸висипання на шкірі;
🔸катаральні явища.
Діагностика важка через різноманітність проявів. Тому нерідко ієрсиніози приймають за ентероколіт, харчову токсикоінфекцію, скарлатину, краснуху, гепатит, апендицит, ГРЗ та інші.
Профілактика ієрсиніозу
Складається з дотримання правил гігієни зберігання харчових продуктів, приготування їжі, а також заходів особистої профілактики:
- купувати, зберігати та вживати в їжу продукти без ознак псування;
- використовувати роздільний кухонний інвентар та посуд для обробки сирих та готових продуктів;
- піддавати достатній термічній обробці м’ясо, птицю та інші продукти тваринного походження;
- зберігати окремо від сирих продуктів готові до вживання продукти та страви;
- використовувати для пиття якісну питну воду;
- захищати від проникнення гризунів приміщення для зберігання харчових продуктів;
- обробляти свіжу капусту, моркву, цибулю для приготування салатів та інших страв, що вживаються у сирому вигляді;
- обробляти сухофрукти, насіння, горіхи;
- ретельно мити руки з милом після роботи на присадибній ділянці, після контакту з домашніми тваринами, відвідування туалету і перед їжею;
- купатись у дозволених місцях.
Бережіть себе і будьте здорові!