Йод – його важливість не можна недооцінювати
7 вересня 2025
✅Для повноцінного функціонування організму, окрім білків, жирів, вуглеводів і вітамінів, важливо регулярно поповнювати запаси цінних макро- і мікроелементів. Серед них особливе значення має йод — незамінний компонент гормонів щитоподібної залози, які відіграють важливу роль у забезпеченні багатьох життєво необхідних процесів.
✅Основним споживачем йоду в організмі є щитоподібна залоза, яка синтезує гормони тироксин і трийодтиронін. Ці гормони регулюють більшість життєво важливих процесів: впливають на артеріальний тиск, рівень глюкози в крові, частоту серцевих скорочень, контролюють жировий обмін, клітинне оновлення.
✅Крім того, вони забезпечують нормальне функціонування нервової та репродуктивної систем, беруть участь у формуванні кісткової тканини, впливають на інтелектуальні здібності та імунний захист.
Тому йод необхідний щодня й у достатній кількості. Отримати його можна лише з їжею. Хоча йод у природі поширений, значна його частина зосереджена саме в морській воді.
Признаки дефіциту йоду:
Отже, тривала нестача йоду є критичною для щитоподібної залози. В умовах “йодного голодування” вона починає збільшуватися в розмірах, намагаючись накопичити більше необхідного їй йоду. Це призводить до розвитку ендемічного зоба.
Крім того, через дефіцит йоду знижується вироблення тиреоїдних гормонів, що спричиняє гіпотиреоз. Такий стан позначається на самопочутті: виникає швидка втомлюваність, слабкість, сонливість, погіршується пам’ять, знижується працездатність, з’являється дратівливість, набирається зайва вага, людина часто мерзне.
Крім зовнішніх ознак збою роботи щитоподібної залози є і внутрішні:
- розвивається аритмія та хронічні запори;
- підвищується рівень холестерину в крові;
- сповільнюється обмін речовин;
- у жінок фіксують порушення менструального циклу, безплідність;
- у чоловіків знижується потенція та сексуальний потяг;
- у вагітних (при споживанні 50 мкг йоду і нижче) спостерігаються мимовільні аборти та мертвонародження.
🌿Оскільки найбільші запаси йоду містяться в морській воді, то і її мешканці у своїх організмах накопичують багато цього мінералу. Пальму першості утримують водорості, причому безумовним чемпіоном визнано морську капусту, вона ж – Ламінарія.
🐟Морська риба теж має великі запаси йоду – від 160 до 50 мкг на 100 г продукту. Особливо пікша, лосось, оселедець, камбала, хек, минтай, тріска. До речі, у печінці останньої, йоду вистачить на півтори денні норми – 390 мкг/100 г. Отже, вживаючи одну рибку на день, можна закрити питання про 50% рекомендованої норми йоду.
ℹ️На щастя, навіть при регулярному вживанні морепродуктів передозування йодом майже неможливе — його надлишок успішно виводиться з організму нирками. Тому сміливо включайте до раціону продукти, корисні для щитоподібної залози, і підтримуйте свій тонус! Також не варто ігнорувати продукти, штучно збагачені йодом — йодовану сіль, воду, хліб, олію чи молоко.