Капуста Кале для здорового харчування
20 вересня 2025
🥦Капуста Кале – це рослина з багатьма назвами. Її називають кейл, браунколь, грюнколь, а також чорна капуста. Даний вид легко відрізнити від інших по специфічному листю. Широкі листки ланцетоподібної форми мають мереживні або кучеряві краї. Забарвлення капустяного листя може бути зеленим або фіолетовим. Цікаво, що воно не зав’язується у головку, як це зазвичай буває в інших видів. Існує кілька популярних сортів капусти Кале: кучерява; діно; червона; тростинова; тосканський кейл (чорна тоскана) та інші.
У капусті Кале відсутні жири та цукор, вона має мінімальну калорійність. Поживний профіль 100 г продукту: калорій 50 Ккал, білки 3,3 г, вуглеводи 8 г, жири 0,7г, харчові волокна 3,2г. Склад капусти включає корисні речовин: вітамін K; вітамін C; вітамін B6, рибофлавін, фолієву кислоту, марганець; кальцій; калій, магній, залізо, клітковину.
ℹ️Користь капусти Кале полягає у тому, що її можна їсти сирою, тому більшість корисних речовин залишається у незмінному вигляді. Вони потрапляють в організм людини та швидко засвоюються. Науковці пояснюють ефективність капусти тим, що в ній містяться флавоноїди, кемпферол та кверцетин.
У складі капусти Кале міститься досить велика кількість вітаміну С, який бере участь у синтезі колагену, який є важливим та найпоширенішим структурним білком в організмі людини. В капусті Кале вітаміну С в 3 рази більше, ніж у шпинаті та зелені.
У капусті Калеприсутні речовини, які зв’язують жовчні кислоти та не дозволяють їм заново всмоктуватись у кров. Це значить, що загальна кількість холестерину у крові зменшиться.
Вітамін K значно покращує процес згортання крові, активує певні білки та надає їм здатності зв’язувати кальцій. У одній невеликій порції капусти міститься така кількість вітаміну K, яка складає 70% денної норми дорослої людини. Листя капусти містить вітамін K у формі K1. Він відрізняється від форми K2, яку зазвичай можна знайти у ферментованих соєвих продуктах та їжі тваринного походження.
👁️Допомога в лікуванні захворювань очей
Не секрет, що з віком гострота зору знижується. Це може бути природним процесом, але іноді ситуацію погіршують хвороби. Капуста Кале містить лютеїн та зеаксантин, каротиноїдні антиоксиданти, які мають позитивний вплив на органи зору людини. Ці речовини допомагають знизити ризик появи двох поширених захворювань органів зору: катаракти та дегенерації жовтої плями.
⚖️Допомога в зниженні ваги
Завдяки дуже низькій калорійності капуста Кале прекрасно підходить для включення в дієти для зниження маси тіла. Важлива особливість даного продукту полягає в тому, що він має великий об’єм. Це дає людині змогу відчувати ситість, навіть якщо загальна калорійність їжі була низькою. Харчові волокна (клітковина) чудово впливають на роботу кишківника, сприяють відновленню мікрофлори та налагоджують процеси травлення.
☝️Цінність для людей з діабетом
Для тих, хто хворіє на діабет 2-го типу, велике значення має контроль за рівнем цукру у крові. Унікальний набір компонентів в капусті Кале здатен підтримати імунну систему людини, покращити її загальне самопочуття та стати одним із факторів нормалізації рівня цукру в крові.
❤️Користь для серця
Для правильної роботи серцево-судинної системи має велике значення такий мінерал як калій. У порції відвареної капусти Кале вагою 130 грамів міститься 485 мг калію. Доведено, що клітковина допомагає знижувати рівень «поганого» холестерину, тим самим покращується стан судин і серце працює ліпше.
👱Покращення стану шкіри та волосся
Завдяки високому вмісту вітамінів, мінералів та поживних речовин цей продукт покращує зовнішній вигляд шкіри та волосся. Особливе значення має бета-каротин – каротиноїд, який стає вітаміном А в організмі людини. Бета-каротин стимулює ріст тканин та надає їм міцності.
❓Як вживати капусту Кале
Експерти радять їсти зелень в сирому вигляді, щоб під впливом температури не руйнувались поживні речовини в її складі. Однак у капусті Кале є компоненти, передозування яких може спричинити шкоду щитовидній залозі. Тому слід уважно ставитись до щоденної норми споживання сирої капусти. Цей продукт чудово піддається термообробці, його можна варити, запікати, тушкувати або готувати на парі. Перш ніж почати кулінарний процес, потрібно відділити м’яке листя від центрального стебла. Його не вживають у їжу, бо воно занадто жорстке.