Картопляні чипси, їх шкода та користь для здоров’я
18 серпня 2024
24 серпня 1853 року в американському містечку Саратога-Спрінгс (штат Нью-Йорк) вперше з’явилися картопляні чипси (в американському англійському chip – тонкий шматочок, у британському chips – картопля фрі).
Минуло майже сто років, а принцип виробництва чипсів не змінився. Від моменту чищення шкірки до готових хрустких кружалець проходить всього 15 хвилин!
Зараз чипси – найпопулярніша швидко їжа. Їх готують і з інших продуктів, а ще додають у салати та закуски.
Чипси вважаються одним із найпопулярніших продуктів серед молоді, при цьому вони незмінно посідають перші місця у рейтингах шкідливих для здоров’я людини товарів.
Загальновідомо, що в основі виробництва більшості видів чипсів – звичайна картопля. Він може бути приготовлений двома способами: нарізкою очищених бульб з наступною термічною обробкою або приготуванням крекерів з картопляного порошку. Сам по собі цей овоч не тільки не шкідливий, а й корисний: у ньому містяться вітаміни C, B1, B2, B6, B9, PP, K, а також кальцій, залізо, магній, натрій та фосфор. Більшу частину становить вода – до 75 відсотків. Картопля є одним із найдоступніших продуктів, її можна придбати в будь-який час, просто зберігати та не потрібно спеціально обробляти.
На перший погляд здається, що нічого шкідливого для організму в чипсах утримуватись не може, адже по суті це той же продукт, що й варена картопля, яку у багатьох сім’ях готують чи не щодня. Проте все не так просто: бульби картоплі містять велику кількість крохмалю – речовини, що перетворюється в організмі на глюкозу, що зумовлює ситність продукту. При швидкому нагріванні під час виготовлення чипсів з крохмалю утворюється акриламід, що є дуже небезпечним канцерогеном, регулярне споживання якого у великій кількості призводить до раку. Особливо ця речовина небезпечна для жінок – адже під її впливом пухлини виникають саме у жіночих статевих органах: матці та яєчниках.
На жаль, є й інші причини, через які чипси шкідливі для організму: для економії виробник часто використовує одну й ту саму олію для нових партій картоплі, від цього воно набуває гіркуватого смаку і негативно позначається на здоров’ї людини, підвищуючи холестерин у крові.
Але і це ще не все: для надання певних смакових якостей у чипси додається кількість промислової хімії, яка часом перевищує вагу самої картоплі: це барвники, підсилювачі смаку, ароматизатори, ідентичні натуральним. Більшість із них дозволені харчовими експертизами, проте під час перевірки відсоткового змісту не враховується той факт, що споживачі, особливо молодь, використовують їх у їжу регулярно, що призводить до найважчих наслідків: порушень травлення та як наслідок – обміну речовин, алергій, зниження імунітету. Крім того, ці речовини впливають на емаль зубів, руйнуючи її, мікроскопічні частинки залишаються на поверхні стравоходу, що стає причиною неприємного запаху з рота, з яким багато хто даремно намагається боротися за допомогою жуйок та спреїв.
Статистика підліткових захворювань показує, що недбале ставлення до харчування позначається на здоров’я молоді: вік людей, які страждають на тяжкі або хронічні форми хвороб травної системи постійно зростає: непомірне споживання продукції з великою кількістю барвників і ароматизаторів призводить до цієї групи дітей починаючи від 14 – 15 років. Хоча раніше важкі форми були рідкісні у людей молодше 30 років. Адже нездорова травна система не може нормально функціонувати, що позначається на інших життєво важливих органах: печінці, серці, судинах, нервах, без нормального повноцінного харчування людина стає млявою, частіше втомлюється і буває схильний до депресії: все життя стрімко змінюється.
Що робити, щоб уникнути цих проблем?
Невже відмовитися від чипсів чи горішків із сухариками назавжди?
Звичайно, не варто так радикально підходити до справи, а для багатьох це й нездійсненно: адже не завжди є можливість по-іншому підкріпитися на роботі або в перервах між навчальним годинником. Однак необхідно пам’ятати, що причиною захворювань є насамперед регулярне споживання: один чи два рази – не страшно, а ось кілька разів на день – незворотні наслідки. Крім того, не варто забувати про етикетку – часом достатньо прочитати склад продукту, щоб відмовитися від чергової пачки чипсів, на сніданок взяти з собою яблуко замість горішків, а сухарики можна швидко і просто приготувати в домашніх умовах.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ, ЦЕ НАСАМПЕРЕД ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ!
