Кава – користь і шкода для здоров’я.
28 серпня 2024
Ароматна, запашна, з гірким оксамитовим смаком, що наповнює нас енергією та бадьорістю з самого ранку.
Багато людей не можуть уявити початок свого дня без чашки кави. Кава є третім за популярністю напоєм у світі після води та чаю.
Щодня у світі випивається понад 2,25 мільярди чашок цього ранкового напою. Мільйони людей у всьому світі розпочинають свій ранок з кави.
А ще на початку XVII століття в Європі каву продавали тільки в аптеках. Вона була улюбленим напоєм музикантів, поетів і мислителів.
Згідно з легендами, цей продукт був відкритий людьми ще в першому столітті нашої ери. Кавові зерна — настільки популярний товар на світовому ринку, що за рівнем продажів вони поступаються тільки нафті. Більше п’ятдесяти країн випускають приблизно п’ять мільйонів тонн кави щорічно. Попри це, суперечки про користь і шкоду кави не вщухають.
Користь кави була предметом довготривалих дебатів. У 1991 році ВООЗ включила каву до списку можливих канцерогенів. У 2016 році напій був виправданий, оскільки дослідження показали, що кава не пов’язана з підвищеним ризиком раку. Навпаки, спостерігалося зниження ризику певних видів раку.
Кава – це складна суміш більше, ніж 1000 хімічних речовин, що відповідають за її смак та аромат. Найбільш важливими сполуками кави є поліфеноли, що володіють антиоксидантними та протизапальними властивостями. А ще кава є джерелом калію, магнію, вітаміну В2. Проте найголовнішим компонентом кави, що відповідає за її стимулюючі ефекти, є речовина кофеїн – м’який стимулятор центральної нервової системи, який швидко підвищує рівень енергії та концентрацію уваги.
Дослідження показали, що більше споживання кави пов’язане з меншим ризиком утворення каменів у жовчному міхурі, розвитку хвороби Паркінсона. Також помірне споживання кави у довгостроковій перспективі повʼязане з меншим ризиком розвитку діабету 2 типу.
Пік кофеїну у крові досягається через 15 хвилин після вживання напою. Їжа, зокрема клітковина, можуть сповільнити у кишечнику швидкість досягнення піку кофеїну у крові. Ось чому вживання ранкової кави натщесерце може дати більш швидкий заряд енергії, ніж випитої під час сніданку.
Проте не поспішайте пити каву до сніданку, щоб не нашкодити здоров’ю. Скільки чашок кави на день можна пити без шкоди для здоров’я? Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вважає, що 400 міліграмів кофеїну, а це приблизно 4 чашки кави щодня, не матиме шкоди для здорових дорослих. Проте ці цифри є досить приблизними, оскільки вміст кофеїну в готовому напої залежить від сорту кави, ступеню обсмажування, методу приготування.
Реакція організму на каву є досить індивідуальною, оскільки у різних людей може бути різна толерантність до кофеїну, частково через генетичні відмінності. Для деяких людей може бути шкода від кави у вигляді таких побічних ефектів: подразнення шлунку, посилення тривоги, нервове збудження, порушення сну, прискорення серцебиття. Кава може бути шкідлива для вагітних, людей з гіпертонією, при певних захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Важливо не лише не перевищувати встановлену безпечну дозу кофеїну (400 мг), а й знайти свою комфортну – ту, яка не спричинятиме небажаної симптоматики. До прикладу, для когось і 4 кружки кави є добре, а комусь підійде лише одна.
Різка відмова від кави може викликати синдром відміни у людей, які регулярно споживають каву. Під час раптового припинення вживання кави часто виникають такі симптоми, як дратівливість, головний біль, збудження, депресивний настрій та втома. Симптоми є найсильнішими протягом кількох днів після припинення вживання кофеїну, але, як правило, зменшуються приблизно через тиждень. Поступове зменшення кількості кави може допомогти зменшити побічні ефекти.
Підсумовуючи, важливо сказати, що кава заслуговує місце у збалансованому раціоні. Проте, деяким людям, що відчувають побічні негативні ефекти після споживання кави, не варто починати її пити. Кава без кофеїну є хорошим варіантом, якщо людина чутлива до кофеїну, і, згідно з дослідженнями, вона демонструє такі ж переваги для здоров’я, як кава з кофеїном. Також важливо пам’ятати про те, з чим ви споживаєте каву — столовий цукор, сиропи, вершки та десерти можуть додати зайві жири та калорії у раціон.