Контроль за проведенням дезінфекційних заходів
24 січня 2025
✍️Контроль якості дезінфекційних заходів проводиться з метою визначення повноти знезараження продезінфікованого об’єкта, правильності вибору методів дезінфекції та своєчасності її проведення. Контролю підлягають дезінфекційні розчини та дезінфекційні камери, продезінфіковані об’єкти. Контроль якості дезінфекції проводиться, як під час проведення поточної дезінфекції та під час проведення осередкової заключної дезінфекції.
В основному контроль дезінфекційних заходів здійснюють відділення зі здійснення дезінфекційних заходів разом з лабораторними підрозділами філій Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України, бактеріологічні лабораторії лікувально-профілактичних закладів тощо.
Якість дезінфекційних заходів визначається контролем, що проводиться візуально, хімічним та бактеріологічним методами.
Візуальний (епідеміологічний) контроль – це контроль, який дає можливість встановити чи знищені всі шляхи передачі збудника інфекції. При ньому з’ясовують санітарний стан знезаражуваних об’єктів, своєчасність та повноту проведення дезінфекційних заходів, правильність вибору об’єктів та методів знезараження, якість знезараження поверхонь приміщень, окремих речей, предметів обстава та об’єктів. Перевіряють правильність відбору речей, взятих для камерної дезінфекції, правильність знезараження білизни, посуду, виділення хворого.
При хімічному контролі проводиться перевірка вмісту активних речовин у препаратах та робочих розчинах, відповідність концентрацій розчинів, передбачених нормативними документами, правильності зберігання дезінфектантів. Для правильного висновку про якість дезінфекційних обробок, що проводяться, необхідно проби (не менше 5) брати з різних місць. При відборі проб кожна проба супроводжується етикеткою із зазначенням дати взяття проби, дати приготування дезінфекційного розчину, його концентрації та умов зберігання дезінфікуючого препарату. При контролі заключної дезінфекції відбір проб для хімічного аналізу береться в осередку інфекції з концентрованих розчинів дезінфектантів. Виявлення у взятих пробах активної речовини у меншій кількості, ніж потрібно, є доказом неякісного проведення дезінфекції.

Бактеріологічний контроль має основне значення. Бактеріологічний контроль дезінфекції в осередках кишкової інфекції проводять шляхом виявлення кишкової палички, повітряно-краплинних інфекцій шляхом виявлення стафілококу, в осередках туберкульозу – стафілококу та мікобактерій туберкульозу.
Проби відбирають не пізніше 30-45 хвилин після закінчення дезінфекції вогнища. У лабораторію проби мають бути доставлені ні пізніше 2-х годин після взяття проб. При профілактичній дезінфекції відбір проб проводять із чистих предметів. При поточній та заключній дезінфекції у квартирних осередках беруться не менше 10 контрольних змивів, у дитячих та лікувально – профілактичних закладах – не менше 30.
Кожен змив має бути зроблений з площі не менше 300 кв.см на 2 – 3 суміжних ділянках об’єкта, що обстежується.
При контролі якості дезінфекції проби беруть зі столового та чайного посуду, виделок, ножів, з обіднього столу, іграшок, ручок дверей житлових кімнат, палат, ручок зливного бачка та дверей туалетів, водопровідних кранів, вимикачів, постільної білизни, матраців, подушок. Бактеріологічному контролю піддаються ганчір’я для миття посуду та прибирання, ванни, мочалки, щітки. У медичних лікувальних закладах змиви беруться також з рук та халатів медичного персоналу. У харчоблоках лікарень та дитячих установ змиви беруть зі столового посуду, тазів для готової продукції, ножів для вареного м’яса, варених овочів, роздавальних столів та підвіконь, м’ясорубок для вареного м’яса, друшляків, водопровідних кранів, рук та халатів працівників харчоблока. Взяття змивів здійснюють стерильними ватними тампонами, змоченими в 1% розчині натрію тіосульфату або серед збагачення. Змив із кожного об’єкта проводиться окремим тампоном. Посів на стафілокок, кишкову паличку та мікобактерії проводиться за загальноприйнятими методиками.
Дезінфекція вважається якісною, якщо зі знезаражених предметів не висіваються мікроорганізми.
Позитивна оцінка якості заключної дезінфекції при кишкових інфекціях дається у разі повної відсутності зростання кишкової палички у всіх пробах, при краплинних інфекціях – відсутність стафілококу, при туберкульозі – відсутність росту стафілококу та мікобактерій туберкульозу.
☝️ При виявленні у роботі порушення регламенту проведення дезінфекції, призначається повторна дезінфекція.