Користь свіжих овочів.
14 червня 2024Овочі для людини займають одне з головних місць в харчуванні. У світі величезна різноманітність овочів, різних за смаком. Їх прийнято поділяти на кілька груп: коренеплоди, бульбоплоди, капустяні, цибульні, томатні, гарбузові, бобові. Людині для повноцінного життя необхідні вітаміни. Постачальниками вітамінів для людини є всі їстівні овочі, фрукти, ягоди.
До складу овочів входять мінеральні речовини, це трохи калію і натрію. Досить багато заліза, цинку, алюмінію, марганцю і міді. Органічні кислоти теж містяться в рослинах. Це яблучна і лимонна, щавлева, виннокаменная і бензойна. Усі кислоти покращують діяльність кишечника і мають бактерицидні властивості.
Вітаміни фолацин (вітамін В9) і каротин: найбільше фолацина міститься у петрушці, шпинаті і салатах. А каротином особливо багаті морква, черемша, часник і цибуля. Так само його достатньо в червоному перці, салаті і петрушці.
Всі овочі і їх хімічний склад різною мірою володіють яскравим ароматом. Це походить від наявності в рослинах ефірних масел. Такі олії підсилюють травлення, мають сечогінну дію і, крім того, надають дізінфекційну дію. Тому, якщо в овочах міститься велика кількість ефірних масел, то вони виключаються з раціону людей із захворюваннями шлунка, печінки і нирок.
Фітонциди, що містяться в рослинах, чудово знищують різні мікроби в порожнині рота і в шлунково-кишковому тракті. Бактерицидні властивості використовуються при лікуванні багатьох захворювань. Допомагають при запаленні верхніх дихальних шляхів, при грипі, при дизентерії і запаленні очей. Навіть при тривалому зберіганні, під впливом високих і низьких температур, фітанціди зберігають свої властивості. Найбільшою кількістю фітанцідов володіють часник, цибуля, редька, хрін, червоний перець, помідори, морква та буряк.
Одна з цінних особливостей овочів – це зміст достатньої кількості клітковини і пектинових речовин. Ці речовини покращують роботу травної системи, сприяють своєчасному очищенню нашого організму. Тому овочі з багатим вмістом клітковини лікарі рекомендують вживати літнім людям, що страждають на атеросклероз і запорами. Квасоля, зелений горошок, пшоно, сухофрукти, а також морква, петрушка і буряк, це як раз ті овочі, в яких найбільше клітковини.
Поговоримо про деякі овочі детальніше.
🥦 Капуста, це прекрасний овоч, без якого ми не можемо обійтися. Для жінок капуста просто необхідна. Калорій у ній дуже мало, а користі багато. Такий рідкісний антиоксидант-індол-3-карбінол “проживає” саме в капусті. А він допомагає нам уникнути такого страшного захворювання, як рак молочної залози, тому що допомагає прискоренню виведення шкідливого естрогену. Для людей, страждаючих надмірною вагою, атеросклерозом, захворюваннями серця, дисбактеріозом і багатьма іншими захворюваннями, капуста незамінний продукт. У ній міститься велика кількість аскорбінової кислоти (у качані), вітаміни В1, В2 і В3, а також бета-каротин, пектин і фолієва кислота.
🥬 Зелений салат, який росте в кожному городі. Він не тільки красивий, але і корисний при різних захворюваннях. Зелений салат – відмінний засіб при нервових розладах і безсонні. При захворюванні щитовидної залози, виразкової хвороби, при діабеті та хворобах шлунка також незамінний салат. У листі цього овоча міститься велика кількість хлорофілу, вітамінів В1, В2, В3, РР, К і С, і в тому числі кальцій, магній, залізо, кобальт, цинк, йод і фосфор.
🍅 Без томатів багато хто не мислять свій стіл. А чому ж так корисний помідор? Ми не будемо говорити про велику кількість вітамінів і мінералів в цьому овочі, це і так всі знають. Хочеться згадати про головний козир помідора, це прекрасний антиоксидант лікопін. Ця речовина дає можливість літнім людям зберігати розумову і фізичну активність. Помідор – це малокалорійний овоч. В ньому міститься величезна кількість корисних мікроелементів, таких як калій, йод, фосфор, залізо, магній, натрій, марганець, кальцій, мідь, цинк і вітаміни груп B, C, E, K, PP і бета-каротин. Корисні властивості помідорів дуже різнобічні, вони є гарним антидепресантом, регулюючи роботу нервової системи, і завдяки серотоніну покращують настрій.
🥕Морква корисна при хворобах нирок, печінки, гіпертонії, відкладеннях солей і запорах. Але потрібно мати на увазі, що при колітах, загостренні виразкової хвороби – вона протипоказана. Вона так само покращує апетит, травлення. Морква є прекрасним загоючим засобом, тому рекомендується при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки. Дуже важливо те, що сік моркви підвищує імунітет організму, приводячи до зменшення інфекційних захворювань, а також зміцнює нервову систему і сприяє підвищенню енергії людини. Каротин, що міститься в моркві, необхідний нашим очам для поліпшення зору, але каротин засвоюється організмом тільки разом з жирами. Тому морквину корисно їсти з помірно жирною їжею, такою як сметана, масло.
🧄 Часник – це джерело корисних речовин і також сприяє в боротьбі з простудними захворюваннями. Крім цього часник вбиває шкідливі мікроорганізми в шлунку, відновлюючи при цьому його флору. Ще цей продукт корисний тим, хто хоче знизити вміст холестерину в крові. Безумовно, в сирому вигляді часник набагато корисніший, але після термічної обробки часник втрачає свій неприємний запах. Доведена противірусна дія часнику, зокрема, часник допомагає запобігти грипу. Передбачається імунностимулююча і протиракова дія часникових препаратів.
🍆 Баклажан – вживання його в їжу сприяє зниженню рівня холестерину в крові, а також м’якоть плодів містить чималу кількість калію, який нормалізує водний обмін в організмі і заразом покращує роботу серцевого м’яза.
Якщо ми вживаємо досить велику кількість овочів, ми піклуємося про свій організм. Овочі не тільки чудово виводять різні токсини і шлаки, але є незамінними помічниками при лікуванні різних захворювань. Речовини, що містяться в овочах, зміцнюють капіляри і благотворно впливають на склад крові.