Користь та шкода полуниці для здоров’я

Мабуть, не існує дорослої людини, яка б не була обізнана з цими великими, соковитими ягодами — полуницею, що широко культивується як на присадибних ділянках, так і в тепличних умовах. Полуниця – продукт схрещування кількох сортів суниці, а саме суниці чілійської, яка росла на тихоокеанському узбережжі Північної та Південної Америки, та вірґінської, родом з Північної Америки. У середині XVIII століття в одному з французьких ботанічних садів вони випадково перезапилилися і породили ягоди, розмір яких вразив уяву європейців. Додаванням у суміш інших сортів суниці були виведені сучасні сорти полуниці, чи, як її ще називають ботаніки, «суниці садової».

Полуниця – не ягода, а багатогорішок. Знов-таки, технічно, з думки ботаніків, які дивляться на все інакше, ніж прості фермери. Вони підмітили, що ягода полуниці – насправді не її плід, а квітколоже, яке розрослося, так звана несправжня ягода. На її поверхні розташовані справжні плоди – дрібні горішки. На великих полуницях їх може бути понад 300.

Полуниця буває білою. Цей сорт називається «пайнберрі», інакше кажучи – ананасова ягода. На смак і запах вона теж нагадує ананас, хоча вивели її без будь-якої участі тропічних культур.

До складу полуниці входить вода, вітаміни, мікроелементи, макроелементи, клітковина, органічні кислоти та природні антиоксиданти.

Вітаміни, що містяться в полуниці:

✔️ вітамін С (аскорбінова кислота) — антиоксидант для зміцнення імунітету та покращення стану шкіри;

За запасами вітаміну C полуниця не поступається апельсину. У 100 г полуниці міститься 60 мг вітаміну С – стільки ж, як і в апельсині.

✔️ вітамін В9 (фолієва кислота) — важливий для кровотворення та роботи нервової системи;

✔️ вітамін А (бета-каротин) — необхідний для покращення зору та підтримки імунітету;

✔️ вітаміни В1, В2, В6 — беруть участь в обміні речовин, роботі нервової системи;

✔️ вітамін К — важливий для згортання крові та здоров’я кісток;

✔️ вітамін Е — антиоксидант, що захищає клітини від пошкоджень.

Також в складі плода🍓 є калій, магній, залізо та цинк.

Корисні властивості полуниці для здоров’я

🍓 Полуниця є багатим джерелом поліфенолів, важливих хімічних речовин, що містяться в рослинах, які можуть захищати клітини від запального пошкодження. Кілька досліджень показали, що споживання полуниці зменшує маркери запалення, як-от високочутливий С-реактивний білок, який є дуже чутливим, але неспецифічним маркером запального процесу.

🍓 Полуниця може допомогти захиститися від раку. Одним із потужних поліфенолів, які містяться в полуниці, є еллагова кислота, що діє як антиоксидант, і був досліджений її вплив на запобігання або уповільнення хронічних захворювань. Елагова кислота має профілактичний і терапевтичний вплив на рак через свою антиоксидантну здатність і здатність долати канцерогенний процес. Полуниця сама по собі не запобігне або не вилікує рак, але вона може бути частиною особливої дієти.

🍓 Червоної барви ягодам надають флавоноїди.Їх вміст допомагає запобігти серцево-судинним хворобам, знижують рівень холестерину, захищають від остеопорозу, полегшують симптоми менопаузи у жінок, покращують когнітивні функції та захищають мозок від вікових змін.

🍓 Антоціани та кверцетин у полуниці підтримують серцево-судинну систему, знижуючи ризик гіпертонії та атеросклерозу

🍓 Попри солодкий смак, полуниця безпечна для людей із діабетом 2 типу завдяки низькому ГІ (глікемічний індекс) та високому вмісту клітковини. Клітковина уповільнює засвоєння цукру, а поліфеноли покращують чутливість до інсуліну.

🍓 Клітковина в полуниці сприяє здоров’ю кишківника, запобігаючи запорам і підтримуючи корисну мікрофлору.

🍓 Запобігає ламкості волосся.

🍓 Нормалізує гормональний фон.

🍓 Полуниця корисна для вагітних жінок, оскільки містить фолієву кислоту, необхідну для розвитку плода.

🍓 Також продукт дозволяє підтримувати нормальний рівень заліза в організмі та боротися із закрепами.

У чому шкода полуниці

🔸Полуниця є сильним алергеном, тому її не варто давати маленьким дітям і алергікам. Також через велику кількість фруктової кислоти вживання ягоди слід обмежити при гастриті, виразці, циститі та хворобах нирок. Основний алерген полуниці Fra a 1 дуже схожий на алерген березового пилку. Кожна третя людина, у якої є алергія на березовий пилок, відчуває симптоми алергії після споживання полуниці. Fra a 1 розпадається при нагріванні, тому термічно оброблені страви з полуниць (компоти, варення) його не містять. Іноді патологічні реакції можуть бути спровоковані алергеном Fra a 3. Він міститься в полуниці у меншій кількості, але стійкіший.

🔸Вживати полуницю при годуванні грудьми необхідно з обережністю через високий ризик розвитку алергічної реакції у новонародженого. Вводити ягоду до раціону годуючої матері рекомендується після перших одного-двох місяців лактації й за відсутності ознак алергії або харчової непереносимості у дитини.

🔸Не варто забувати й про хімікати, якими обробляють ягоди (пестициди, нітрати як добриво), тому в торгівельній мережі, а особливо на ринках, обов`язково повинен бути сертифікат, або інший документ, що підтверджує безпеку полуниці.

Знайти