Кухонні губки. Користь чи шкода?
3 квітня 2025
🧼Здавалося б, звичайна річ – губка для миття посуду. Вона зручна, добре очищає і перетворює краплю мийного засобу на велику кількість піни. Але, за останніми дослідженнями, губка не така нешкідлива, як здається, і деякі науковці вважають, що слід назавжди відмовитися від неї. То ж чому не варто мити посуд губкою?
Кухонні губки пористі й майже завжди вологі, вони майже ніколи не висихають повністю, в них накопичуються залишки їжі, що створює ідеальні умови для швидкого розмноження мікроорганізмів, які можуть становити ризик для здоров’я. Шкідливі бактерії, такі як сальмонела або кишкова паличка, можуть швидко поширитися з губок на руки, кухонне приладдя та поверхні й спричинити захворювання в людей.
🧽За деякими даними, губка для миття посуду може містити більше ніж 300 видів бактерій, таких як дріжджі, цвіль, коліформні бактерії, стафілокок та інші.
🧽Важливо стежити за чистотою кухонної губки, адже, за даними деяких дослідників, вона – одне з найбільш забруднених мікробами місць в будинку. Замінювати її слід набагато частіше, ніж це роблять більшість з нас, не рідше одного разу на тиждень.
🧽Регулярне миття губки не повністю усуває ризик поширення бактерій, а єдиним способом забезпечити гігієну є її заміна щодня. Але це є не лише економічно невигідним, а й шкодить навколишньому середовищу.
🧽Небезпечні бактерії також мешкають на раковинах, столах, кухонних дошках, в холодильниках, на рушниках, багаторазових серветках, в місткостях для сміття, м’ясорубках, блендерах, міксерах і т.ін.
🧽Щоб уникнути інфекцій, треба мити раковину з дезінфектантом, насухо витирати всі поверхні та посуд, ручки кухонних меблів. Також рекомендується прати рушники не рідше одного разу на тиждень і щомісяця мити місткість для сміття з засобом, що містить хлор.
🧽Через пористу структуру губки є чудовим домом для мікроорганізмів, але не всі вони становлять ризик для здоров’я людей. Бактерії існують у ґрунті, повітрі, на шкірі та слизових людини та тварин. Але не всі з них шкідливі, а багато з них – дуже корисні й виконують життєво необхідні функції. Переважна більшість мікробів на губках не викликають захворювань, а лише надають їм неприємного запаху. Фахівці радять не використовувати губку для миття яєць і поверхонь, на яких оброблялось м’ясо, що знизить ризик розповсюдження патогенних мікроорганізмів, таких як сальмонели та збудники гострих кишкових інфекцій.
Існує декілька способів, які допоможуть продовжити термін служби багаторазової кухонної губки:
- після кожного використання промийте під проточною водою, щоб видалити залишки їжі та мийного засобу;
- регулярно дезінфікуйте, зануривши її у розчин для дезінфекції або у відсік для столового наряддя у посудомийній машині;
- придбайте спеціальний тримач для губок, щоб вона не залишалась на дні раковини та краще просушувалась;
- використовуйте різні губки для різних завдань.
Загалом, якщо ви подумаєте та не зможете згадати, коли ви замінювали губку востаннє – цей час настав.
🪥Отже, якщо ми шукаємо ефективний засіб для ідеального очищення посуду, це може бути щітка. Науковці рекомендують саме цей засіб, оскільки його жорстка щетина здатна видалити стійкі залишки їжі й швидко висихає, що перешкоджає розмноженню бактерій. Завдяки наявності ручки, контакт рук із мікробами мінімальний, що надає щітці значну перевагу в дотриманні гігієни.
Пам’ятайте, що безпека вас і вашої родини завжди повинна бути на першому місці.