Лептоспіроз – інфекція тварин, що передається людині !!!

Лептоспіроз – найпоширеніше зоонозне інфекційне захворювання у світі, зустрічається на всіх континентах. Збудник може розмножуватися в організмі певних тварин.

Це особливо небезпечна інфекція з важким перебігом, що уражає судини, печінку, нирки, оболонки головного і спинного мозку та інші органи. Захворювання нагадує за течією вірусний гепатит, хоча воно відноситься до категорії «повільних вбивць», тобто вражає всі органи поступово, протягом декількох років.

Збудник лептоспірозу – бактерія, що відноситься до сімейства лептоспір (Leptospira) класу спірохет. У бактерії є любов до водних місць проживання, що сприяє зараженню людини і тварин.

Джерело інфекції – є дикі та домашні тварини, які перенесли хворобу або під час самої хвороби. У цей період вони заражають грунт, воду. Основними носіями інфекції в дикій природі є полівки, щури, їжаки, бабаки, землерийки. В домашніх умовах часто хворіють на лептоспіроз свині, коні, велика рогата худоба та навіть собаки.

Людина може заразитися на лептоспіроз:

  • через воду під час купання або при її вживанні з природних джерел;
  • під час вживання продуктів, інфікованих зараженими тваринами (молока, м’яса);
  • під час контакту з предметами навколишнього середовища, які були забруднені хворими тваринами;
  • через пошкоджену шкіру при проведенні сільсько-господарських робіт.

Симптоми лептоспірозу це висока температура, головний біль, озноб, біль у м’язах, блювання, діарея, жовтяниця, почервоніння очей, висипання.

Якщо ви помітили ці симптоми і мали контакт із потенційно зараженою водою або тваринами, потрібно негайно звернутися до лікаря!!! Пам’ятайте, що захворювання швидко прогресує та може призвести до негативних наслідків.

Щоб запобігти зараженню необхідно дотримуватись простих порад, а саме:

  • уникати заражених водойм: не купатися і не рибалити в водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини (наприклад, біля водопою худоби);
  • не вживати воду сумнівної якості з природних джерел, використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду (кип’ячену або бутильовану);
  • дотримуватись правил приготування їжі, термічної обробки продуктів тваринного походження (молока, м’яса, ін.);
  • уникати контактів із хворими тваринами, дотримуватись заходів безпеки при догляді за ними;
  • вакцинувати тварин (хатніх та сільськогосподарських) проти лептоспірозу;
  • знищувати гризунів вдома у разі їх появи, убезпечити воду та харчі від можливого забруднення виділеннями гризунів;
  • надягати рукавички й закрите взуття під час роботи на городі чи в саду.

Пам’ятайте!!! Профілактика захворювання завжди буде кращою стратегією, ніж лікування. Дотримуйтесь простих порад та будьте здорові!!!

Знайти