Лістеріоз: у чому небезпека
25 березня 2025
Серед безлічі інфекційних захворювань особливе місце посідає така хвороба, як ЛІСТЕРІОЗ, яка спричинена мікроорганізмами Listeria monocytogenes та за симптомами нагадує гостре харчове отруєння. В деяких випадках вона може вражати центральну нервову систему та головний мозок. Ці бактерії поширені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Особливість бактерій у тому, що вони можуть тривалий час зберігати свою життєздатність у зовнішньому середовищі.
ℹ️Приміром, влітку за температури 26-32°C вони «житимуть» у ґрунті протягом 33 днів, узимку за температури 2-7°C – 72 дні, а в сіні чи соломі – і взагалі від 40 до 120 днів. Добре зберігаються навіть при температурі (–4…–6 ˚ С), за що отримали назву «мікроб холодильника». При температурі 100°C лістерії гинуть через 3-5 хвилин, при 70°C – через 30 хвилин.
В Україні у 2024 році було зареєстровано 12 випадків лістеріозу, в Донецькій області захворювання не реєструвалось.
Джерелами лістерій є: дикі гризуни, сільськогосподарські тварини, домашні й дикі тварини (бродячі коти. собаки), а також птахи, зокрема голуби. Тварини виділяють збудника в зовнішнє середовище з випорожненнями, носовим слизом, сечею, молоком, навколоплідною рідиною. Живильним середовищем для бактерій є харчові продукти – риба, молоко, м’ясо, фрукти.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі та фрукти, воду відкритих водойм, ґрунт, пісок.
❗Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом – через посуд носія чи хворого, в тому числі через дверні ручки, меблі, унітази, яких торкався хворий або носій.
☝️За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння: слабкість, озноб, підвищення температури тіла, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Інкубаційний період триває один-два тижні, але може коливатися від декількох до 90 днів. А ось тривалість захворювання складає від декількох днів до 1,5 місяця. Найнебезпечнішим це захворювання є для вагітних, бо часто приводить до передчасних пологів, народження дитини з вадами розвитку, мертвонародження дитини.
Профілактика лістеріозу:
- харчові продукти піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії;
- сирі овочі та фрукти ретельно промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Не варто вживати пошкоджені овочі та фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Мити овочі та фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах, навіть в холодильнику і морозильній камері;
- розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізми;
- при приготуванні їжі не розміщуйте сирі та готові продукти поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м’ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику;
- не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування;
- дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживанням їжі. Використовуйте воду перевіреної якості.
💠Бережіть своє та здоров’я своїх рідних та близьких!