Літо – сезон гострих кишкових інфекцій. Як запобігти хворобі?
13 червня 2025
Через складні умови сьогодення, пов’язані з воєнними діями в Україні, ризики виникнення кишкових хвороб значно зросли. На це впливає вимушена міграція людей, відсутність в деяких регіонах країни належного водопостачання, перебої з електропостачанням, відповідно, неможливість дотримуватись правил особистої гігієни.
Особливо збільшується кількість випадків на гострі кишкові інфекції в літній період через високу температуру довкілля та вживання різноманітних овочів та фруктів.
Гострі кишкові інфекції – це група інфекцій, які призводять до розладу травлення, викликають біль у животі, діарею, блювання та інтоксикацію (отруєння) організму. Збудник інфекції вражає слизову оболонку шлунку та кишківника людини.
Найбільш поширені види гострих кишкових інфекцій це:
🔸сальмонельоз,
🔸дизентерія,
🔸ентеровірусна інфекція,
🔸ротавірусна інфекція,
🔸ботулізм, холера,
🔸черевний тиф,
🔸паратифи,
🔸вірусний гепатит A.
Збудником хвороби є бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми, грибки. В організм здорової людини вони потрапляють при вживанні зараженої їжі або води, через брудні руки та предмети побуту, а також через купання у забруднених водоймах.
Велике значення у розповсюдженні кишкових інфекцій мають бактеріоносії, тобто люди, в кишківнику яких живе і розмножується збудник хвороби. При цьому носії не мають ознак захворювання, в той самий час вони здатні виділяти збудника у великій кількості та забруднювати предмети побуту, харчі та воду.
Інкубаційний період (прихований період від зараження до перших проявів) триває від 6 годин до 2-3 діб.
❗Захворювання на кишкові інфекції небезпечні тим, що вони можуть призвести до зневоднення організму, а надалі до серйозних ускладнень. Тому при перших симптомах потрібно негайно звернутися до лікаря. Не займайтеся самолікуванням – це небезпечно!
Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій дотримуйтесь простих порад:
✅ пийте лише бутильовану або кип’ячену воду. Кип’ятіть воду не менше 5 хв.;
✅ дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом та, за потреби, обробляйте їх антисептиком;
✅ ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень перед вживанням;
✅ дотримуйтесь правил приготування їжі, термічної обробки продуктів (розливне молоко, сирі яйця тощо);
✅ мийте та тримайте в чистоті кухонні поверхні та прилади, що використовуються для приготування їжі;
✅ дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів; не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання;
✅ не вживайте продукти після закінчення терміну придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
✅ не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави чи інші рослини;
✅ купуйте харчові продукти лише у відведених для цього місцях;
✅ обирайте для купання у водоймах більш безпечні місця, які мають відповідний дозвіл;
✅ уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Тільки чітке дотримання простих, але дієвих гігієнічних правил, дасть вам можливість уникнути зараженню на гострі кишкові інфекції.
Бережіть себе та будьте здорові!