Літо – сезон гострих кишкових інфекцій. Як запобігти хворобі?

Через складні умови сьогодення, пов’язані з воєнними діями в Україні, ризики виникнення кишкових хвороб значно зросли. На це впливає вимушена міграція людей, відсутність в деяких регіонах країни належного водопостачання, перебої з електропостачанням, відповідно, неможливість дотримуватись правил особистої гігієни.

Особливо збільшується кількість випадків на гострі кишкові інфекції в літній період через високу температуру довкілля та вживання різноманітних овочів та фруктів.

Гострі кишкові інфекції – це група інфекцій, які призводять до розладу травлення, викликають біль у животі, діарею, блювання та інтоксикацію (отруєння) організму. Збудник інфекції вражає слизову оболонку шлунку та кишківника людини.

Найбільш поширені види гострих кишкових інфекцій це:

🔸сальмонельоз,

🔸дизентерія,

🔸ентеровірусна інфекція,

🔸ротавірусна інфекція,

🔸ботулізм, холера,

🔸черевний тиф,

🔸паратифи,

🔸вірусний гепатит A.

Збудником хвороби є бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми, грибки. В організм здорової людини вони потрапляють при вживанні зараженої їжі або води, через брудні руки та предмети побуту, а також через купання у забруднених водоймах.

Велике значення у розповсюдженні кишкових інфекцій мають бактеріоносії, тобто люди, в кишківнику яких живе і розмножується збудник хвороби. При цьому носії не мають ознак захворювання, в той самий час вони здатні виділяти збудника у великій кількості та забруднювати предмети побуту, харчі та воду.

Інкубаційний період (прихований період від зараження до перших проявів) триває від 6 годин до 2-3 діб.

❗Захворювання на кишкові інфекції небезпечні тим, що вони можуть призвести до зневоднення організму, а надалі до серйозних ускладнень. Тому при перших симптомах потрібно негайно звернутися до лікаря. Не займайтеся самолікуванням – це небезпечно!

Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій дотримуйтесь простих порад:

✅ пийте лише бутильовану або кип’ячену воду. Кип’ятіть воду не менше 5 хв.;

✅ дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом та, за потреби, обробляйте їх антисептиком;

✅ ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень перед вживанням;

✅ дотримуйтесь правил приготування їжі, термічної обробки продуктів (розливне молоко, сирі яйця тощо);

✅ мийте та тримайте в чистоті кухонні поверхні та прилади, що використовуються для приготування їжі;

✅ дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів; не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання;

✅ не вживайте продукти після закінчення терміну придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

✅ не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави чи інші рослини;

✅ купуйте харчові продукти лише у відведених для цього місцях;

✅ обирайте для купання у водоймах більш безпечні місця, які мають відповідний дозвіл;

✅ уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Тільки чітке дотримання простих, але дієвих гігієнічних правил, дасть вам можливість уникнути зараженню на гострі кишкові інфекції.

Бережіть себе та будьте здорові!

Знайти