Лохина – ягода довголіття
29 липня 2025
🔹Останнім часом лохина стала популярною в Україні завдяки своєму цінному складу та чудовим смаковим якостям. Її історія починається в Північній Америці. Місцеве населення використовувало ягоду для приготування їжі та лікувальних відварів. В XVII столітті ягода перекочувала в Європу, де пройшла тривалий шлях окультурення та селекції.
Лохина — солодка, поживна, низькокалорійна і неймовірно корисна для здоров’я ягода. Це квітучий чагарник, який дає ягоди з синюватим, фіолетовим відтінком. Ранньостиглі сорти дають урожай уже наприкінці червня.
Лохину часто називають «суперпродуктом». Вона низькокалорійна, але багата на поживні речовини. Одна склянка (148 грамів) лохини містить: клітковини – 3,6 грама; вітамін С – 16% добової норми; вітамін К – 24% від добової норми; марганець – 22% від добової норми та невелику кількість різних інших поживних речовин. Вона на 85% складаються з води, а ціла чашка містить лише 84 калорії та 21,5 гр. вуглеводів.
Користь властивості лохини для організму давно вивчені. Перерахувати їх всі практично неможливо. Основні з них:
🔹Ягоди зміцнюють імунітет, мають противірусну дію і захищають від шкідливих бактерій.
🔹Лохина зміцнює кістки і забезпечує їхнє здоров’я за рахунок високого вмісту в складі кальцію.
🔹Підвищує еластичність і міцність судин, що особливо важливо при високому рівні холестерину.
🔹Жирні кислоти знижують рівень холестерину в крові.
🔹Наявність в складі великої кількості антиоксидантів гальмує розвиток ракових клітин.
🔹Має жарознижувальні та протизапальні властивості.
🔹Глюкоза, якою багаті ягоди, сприятливо впливає на роботу головного мозку.
🔹Допомагає знизити артеріальний тиск.
🔹Позитивно впливає на нервову систему і підвищує рівень стресостійкості за рахунок магнію в складі.
🔹Уповільнює процеси старіння і омолоджує організм.
🔹Свіжа лохина володіє потужною протимікробною дією.
🔹Ще вона здатна розщеплювати жири, що допомагає скинути зайві кілограми.
🔹Допомагає вивести жовч з організму і зняти набряклість.
🔹Як показали клінічні випробування, регулярне вживання лохини знижує ризик інфаркту на 30-40%.
🔹Науково доведено користь від лохини для очей. Завдяки антиоксидантам в її складі, можна уникнути вікових змін сітківки, захистити очні яблука від ультрафіолетового випромінювання.
👩Не викликає сумнівів і користь лохини для жінок. Всього 100 грамів ягід в щоденному раціоні здатні нормалізувати менструальний цикл і налагодити роботу ендокринних залоз. Крім того, через два тижні регулярного вживання плодів значно поліпшується стан і зовнішній вигляд шкіри, зменшується кількість шкірних висипів, стають менш помітними синці під очима. Відома також користь ягід лохини для волосся і нігтів.
☝️Попри свою корисність, в деяких ситуаціях лохина може завдати шкоди організму: вагітним і жінкам, які годують грудьми, при дискінезії жовчовивідних шляхів, виразку шлунку та людям з хворобами серцево-судинної системи, які пов’язані з ризиком тромбоутворення. Також при індивідуальній непереносимості. Навіть якщо ви не маєте перерахованих вище протипоказань, зловживати лохиною не варто. Добова норма споживання ягоди дорівнює одній – двом склянкам.
Не варто також вживати лохину одночасно з кавою або чорним чаєм. Таке поєднання продуктів може викликати інтоксикацію організму, яка проявляється у вигляді головного болю, нудоти і блювоти.
Велике значення має місце, де була зібрана ягода. Виражені корисні властивості ягід у лохини, яку збирали в екологічно чистих районах країни. Якщо ви вирощуєте її у своєму саду, треба обов’язково дотримуватися правил застосування засобів для підживлення та обробки від шкідників.
👍Отже лохина – це не просто смачна ягода, але і набір великої кількості поживних та корисних речовин, то вживайте її на здоров’я, але з розумом.