Морква – корисний коренеплід
17 жовтня 2024
Осінь – час, коли ми страждаємо від авітамінозу і від відсутності досить широкого асортименту свіжих овочів. Але згадайте про існування коренеплодів – вони є у продажу практично завжди.
Один з таких коренеплодів – морква. З її допомогою з давніх часів лікували курячу сліпоту, хвороби нирок, використовували її як протизапальний та болезаспокійливий засіб.
На наші землі морква потрапила близько XVI століття, загалом ставши незамінним продуктом харчування.
🥕Морква багата на вітаміни групи В, D, Е, Н, К, Р, PP. Вона містить велику кількість каротину та комплекс біологічно активних речовин.
Згідно лабораторних досліджень і експериментів із тваринами відомо, що сполуки, які містяться у помаранчевому коренеплоді, такі як ά- і β-каротини, специфічні поліацетилени та ізокумарини, мають безліч цінних для здоров’я властивостей. Науковці наголошують що споживання моркви у сирому та приготовленому вигляді знижує ризик розвитку раку. Експерименти за участю майже 5 мільйонів пацієнтів довели, що у середньому 400 г моркви на тиждень знижують ризик онкологічних захворювань приблизно на 20%. Ефект зберігався навіть за менших кількостей продукту в їжі.
З урахуванням встановленої лінійної залежності медики радять якнайчастіше їсти моркву.
Щоб морква 🥕 не втратила своїх лікувальних властивостей, треба правильно вміти її приготувати. І перш за все, знати, що для приготування моркви потрібно менше часу, ніж для багатьох інших овочів. Вживаючи моркву, потрібно пам’ятати, що її постійним супутником має бути олія, без неї коренеплід втрачає найцінніше – каротин. Не кладіть в суп чи борщ моркву, попередньо не підсмаживши її на олії. Адже лише у поєднанні з жиром каротин переходить у вітамін А, який зумовлює нормальний обмін речовин, сприяє росту, фізичному і розумовому розвитку, підвищує стійкість до інфекцій, забезпечує нормальну функцію зору. Отже, для кращого засвоєння вітаміну А і коренеплоди моркви, і навіть сік, призначений хворим, краще вживати з олією чи вершковим маслом або сметаною. І ще одна важлива порада: моркву для варіння кидайте тільки в окріп.
Поширена думка, що найкорисніший у цьому коренеплоді сік. Так, моркву справді рекомендують за недокрів’я, гастритів з пониженою кислотністю шлункового соку, проти глистів (особливо гостриць і аскарид). Про те це ніяк не означає, що клітковину, яка залишилася після переробки, потрібно викидати. З неї можна приготувати смачні оладки, котлети, бабку. Потушкувати з маслом до готовності, змішати з сиром, додаючи цукор, і полити сметаною.
Нехай вам смакує і буде корисно для здоров’я.