Надлишок солі в раціоні шкодить здоров’ю.

Світова статистика свідчить: понад 90% дорослих і 96% дітей у віці до 4 років вживають більше за рекомендовані норми солі.

Якщо дитина споживає велику кількість солі в дитинстві, вона призвичаюється до солоної їжі, і ця звичка залишається на все життя.  Проте сіль — це не отрута. Ризики для здоров’я пов’язані саме з надлишковим вживанням.

Хімічна формула солі — NaCl, тобто хлорид натрію. Натрій важливий мінерал для нашого організму, його переваги незаперечні і повністю безсольова дієта іноді може нашкодити. А хлор потрібен для вироблення шлункового соку, адекватної кислотності шлунку, а значить — розщеплення і засвоєння їжі. Проте дефіцит натрію у сучасному світі зустрічається дуже рідко, а надлишок — надто часто. Його надмірна кількість призводить до підвищення кров’яного тиску та порушень роботи серцево-судинної системи, а підвищений тиск є основним фактором ризику серцево-судинних захворювань та інсульту. Крім того, надлишок натрію  порушує роботу нирок і підшлункової залози, негативно впливає на нервову і ендокринну системи, підвищує ризик розвитку остеопорозу. Підвищене споживання солі має опосередкований вплив і на рівень ожиріння.

Чому в раціоні сучасної людини так багато солі?

Справа у тому, що 75% солі ми отримуємо з готовими, пакетованими продуктами. Велику кількість солі зазвичай містять напівфабрикати, випічка, соуси, консерви. Також джерелом солі в раціоні є сіль, додана до страв під час приготування. Крім того, сіль природно присутня в продуктах харчування. Проте домашня сільничка і природна кількість солі, що є в цільних продуктах, не грає великої ролі у перевищенні норми солі.

Якщо надлишок солі значно впливає на здоров’я, то коригування її кількості в бік зменшення може принести істотні переваги. Багато хвороб можна відрегулювати здоровим раціоном, в тому числі зниженням кількості солі в раціоні.

Продукти-рекордсмени за кількістю солі: солоні перекуси в упаковках: попкорн, арахіс,  соломка, крекери, чипси; піца, бургери; сосиски, ковбаси, в’ялене і копчене м’ясо та риба; сири, крем-сири, плавлені сири; м ‘ясні та рибні заготовки: паштети, тушонка, оселедець, скумбрія.

Необхідно обмежувати споживання солі до 5 г на добу.

Для того, щоб зменшити кількість солі в раціоні, важливо:

☑️ контролювати кількість пакетованої їжі, що з’являється на вашому столі;

☑️ зменшити вживання солених, в’ялених, копчених м’ясних, рибних, сирних та др. продуктів;

☑️ рекомендовано використовувати йодовану сіль, щоб уникнути дефіциту йоду в раціоні ;

☑️ солити їжу краще після приготування, а не підсолювати воду;

☑️ збалансувати надлишок натрію можна калієм, цим мінералом багаті овочі, фрукти, зернові і бобові.

 Уникайте надлишку вживання солі, що допоможе вам зберегти здоровя!

Знайти