Не хочеш хворіти на кишкові інфекції? Дотримуйся простих порад!

В літній період через високу температуру довкілля та вживання різноманітних овочів та фруктів, збільшується кількість випадків гострих кишкових інфекцій.

Також, в умовах воєнного стану ризики виникнення кишкових хвороб значно зросли.

На це впливає вимушена міграція людей, відсутність належного водопостачання, перебої з електропостачанням, неможливість дотримуватись правил особистої гігієни.

Що ж таке гострі кишкові інфекції?

Це група інфекцій, які призводять до розладу травлення, викликають біль у животі, діарею, блювання та інтоксикацію (отруєння) організму.

Збудник інфекції вражає слизову оболонку шлунка та кишечника людини.

Найбільш поширені види інфекції це: сальмонельоз, дизентерія, ентеровірусна інфекція, ротавірусна інфекція, ботулізм, холера, черевний тиф, паратифи, вірусний гепатит А.

Збудником хвороби э бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми, грибки🦠 Так, в організм здорової людини вони потрапляють при вживанні  зараженої їжі або води, через брудні руки та предмети побуту, а також через купання у забруднених водоймах.

Велике значення у розповсюдженні кишкових інфекцій мають бактеріоносії, тобто люди, в кишечнику яких живе і розмножується збудник хвороби. При цьому носії не мають  ознак захворювання, в той же час  вони здатні виділяти збудника у великій кількості та забруднювати предмети побуту, харчі та воду.

Інкубаційний період (прихований період від зараження до перших проявів) триває від 6 годин до 2-х діб.

Отже, основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є❗елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Якщо ви не хочете захворіти на кишкові інфекції – дотримуйтесь  простих порад:

  • Пийте лише бутильовану або кип’ячену воду. Кип’ятіть воду не менше 5 хв.
  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом та за потреби обробляйте їх антисептиком.
  • Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди та зелень перед вживанням.
  • Дотримуйтесь правил приготування їжі, термічної обробки продуктів (розливне молоко, сирі яйця тощо).
  • Дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів; не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
  • Не вживайте продукти по закінченню терміну придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
  • Купуйте продукти харчування лише у відведених для цього місцях.
  • Обирайте для купання у водоймах більш безпечні місця, які мають відповідний дозвіл.
  • Уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Захворювання на кишкові інфекції небезпечні тим, що вони можуть призвести до зневоднення організму, а в подальшому до серйозних ускладнень.

Тому при перших симптомах потрібно негайно звернутися до лікаря. 👩‍⚕️ Не займайтеся самолікуванням – це небезпечно!

Знайти