Не забуваємо про аскаридоз!
16 червня 2024В літній сезон, коли ми починаємо вживати полуницю, малину та інші ягоди, а також городню зелень – кріп, петрушку, салат, молоду капусту, огірки різко зростає вірогідність зараження гельмінтами. У нашому регіоні до таких гельмінтів відносяться аскариди.
Що ж це за паразити?
Аскариди – великі круглі глисти довжиною 15-40 см. Дорослі аскариди живуть у тонкому кишківнику людини до 12-15 місяців. Ці паразити живуть тільки за рахунок господаря. Самки аскарид відкладають щодобово близько 200-240 тис. яєць, які з фекаліями потрапляють у ґрунт і проходять там період дозрівання протягом 3-6 тижнів. Ці мікроскопічні яйця глистів з грунтом, пилом, при неякісній обробці фруктів, овочів, зелені, а також з брудними руками потрапляють в організм здорової людини і викликають захворювання – аскаридоз.
Аскаридоз – це паразитарне захворювання, що викликається аскаридами, і є одним з найпоширеніших гельмінтів людини. Цю хворобу називають ще кишковим нематодозом. Розповсюджено захворювання по всій земній кулі. За статистикою ВООЗ у світі на аскаридоз хворіє понад 1 млрд. людей. Найчастіше хворіють діти. За 5 місяців 2024 року в Донецькій області зареєстровано 8 випадків цього захворювання (7-по Добропільській ТГ, 1- по Білозерській ТГ), з них 6 – діти до 14 років.
Як же відбувається зараження? Хвора на аскаридоз людина не становить небезпеки для здорових людей. Але вона є джерелом зараження навколишнього середовища. Передається аскаридоз фекально-оральним шляхом. При потраплянні в організм людини зрілих яєць аскариди, в кишківнику проходить їх подальший розвиток і утворення личинок. Через 2 тижні з током крові личинки починають мігрувати по різним органам і системам. Надалі, через легені, бронхи та глотку личинки знову потрапляють в тонкий кишківник, де вже дозрівають до дорослих особин. Статевозрілі аскариди виділяють токсини і велику кількість яєць, які знову потрапляють в зовнішнє середовище (грунт, воду). Також яйця аскарид з частинками ґрунту на взутті можуть бути занесені в приміщення і з пилом потрапити на харчові продукти. Переносити яйця паразитів можуть і мухи.
Але найбільш сильне та масове забруднення ґрунту, ягід, овочів, зелені відбувається при використанні некомпостованих людських фекалій, як добрива. Бо коли яйця паразитів знаходяться у вигрібній ямі, вони не розвиваються. Але при потраплянні до грунту, яйця швидко дозрівають і стають заразними. На жаль, наші фермери та садівники часто використовують такий метод підживлення рослин, особливо – полуниці. А оскільки полуниця росте близько до грунту, яйця паразита можуть легко потрапити на ягоди під час дощу чи поливу. Тому, не можна куштувати (особливо, дітям) полуницю при покупці, бо ймовірність зараження яйцями аскарид дуже висока.

Симптоми аскаридозу.
У хворого з’являється слабкість, запаморочення, головний біль, дратівливість, безсоння, анемія, кашель, іноді з кров’яними виділеннями. Нерідко змінюється апетит, настають розлади шлунково-кишкового тракту. При значній кількості аскарид може виникнути кишкова непрохідність. Особливо шкідливо глистяні захворювання відображаються на здоров’ї дітей, які заражаються значно частіше, ніж дорослі. Діти відстають у вазі та зростанні, стають примхливими. Глисти негативно впливають на розумові здібності дітей – у них слабшає пам’ять, вони відстають у навчанні. Небезпечний аскаридоз своїми ускладненнями – сильній інтоксикації і кишковій непрохідності.
Діагноз аскаридозу встановлюється за допомогою лікарського огляду хворого та лабораторного мікроскопічного дослідження калу на наявність яєць гельмінтів. Хворому на аскаридоз для того, щоб позбутися паразитів, необхідно приймати протипаразитарні препарати за призначенням лікаря. Пам’ятайте, самолікування може завдати шкоди вашому організму.

Щоб захистити себе та своїх близьких від зараження аскаридозом, слід дотримуватись нескладних правил гігієни:
🟥 ретельно мити руки з милом перед їжею, після відвідування туалету, після контакту із землею на городі, в саду, дітям – після гри з піском;
🟥 не дозволяти дітям брати пальці до рота та гризти нігті. Нігті потрібно стригти коротко, бо під нігтями із брудом можуть бути яйця глистів;
🟥 усі овочі, фрукти, ягоди, городню зелень перед вживанням треба замочити у холодній воді на 15-30хв., далі ретельно промити під проточною водою і обдати окропом. Слід мати на увазі, що температура +50оС протягом декількох секунд вбиває більшість яєць глистів. Увага! Перед обробкою полуниці та суниці обов’язково видалити плодоніжки!
🟥 пити лише кип’ячену воду;
🟥 вести боротьбу з мухами, захищати від них продукти харчування;
🟥 уникати дефекації на відкритому повітрі, крім обладнаних туалетів;
🟥 не удобрювати ґрунт на городах, у садах некомпостованими фекаліями.
Пам’ятайте, дотримання цих простих правил захистить Вас від захворювань!!!