Небезпека на тарілці: все про харчові отруєння

⚠️Харчові отруєння є актуальною проблемою людства впродовж багатьох століть. У 19 сторіччі було зроблено прорив у вивчені харчових отруєнь – відкриття мікроорганізмів, розвиток мікробіології, що дозволило вченим дослідити основні механізми розвитку та поширення харчових отруєнь.

У середині 20 сторіччя були розроблені стандарти безпеки приготування та зберігання їжі, а також профілактичні методи запобігання появі отруєнь, такі як пастеризація та стандартизація харчової промисловості. Однак, харчові отруєння реєструються і досі, не зважаючи на безліч профілактичних заходів.

Харчові отруєння – це захворювання, які виникають внаслідок вживання недоброякісної їжі, води чи напоїв. Розрізняють два основних види харчових отруєнь: інфекційні та неінфекційні.

🔶Інфекційні отруєння виникають при вживанні продуктів, заражених патогенними мікроорганізмами (вірусами) або їх токсинами. Наприклад, гострі ентероколіти, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, тощо. Особливо небезпечний – ботулізм, викликаний бактерією Clostridium botulinum, яка утворює надзвичайно потужний нейротоксин — отруту, що блокує передачу нервових імпульсів до м’язів, викликаючи їх параліч. Без своєчасної медичної допомоги нейротоксин є причиною важких неврологічних симптомів, які можуть призвести до летальних наслідків.

🔶Неінфекційні отруєння спричиняють отруйні речовини або хімічні сполуки. Поділяються на:

  • отруєння рослинного походження – при вживанні в їжу отруйних грибів, ягід або рослин;
  • отруєння тваринного походження – при вживанні отруйних видів риб;
  • хімічні отруєння – через пестициди, нітрати, нітрити у продуктах харчування, овочах, фруктах, також при потраплянні в їжу побутової хімії чи медикаментів.

Загальні симптоми харчового отруєння:

  • нудота і блювання;
  • діарея — частий та рідкий стілець є типовим симптомом отруєння;
  • дискомфорт і біль у ділянці живота;
  • слабкість, втомлюваність, втрата апетиту;
  • головний та м’язовий біль.

☝️Диспептичні розлади (порушення в роботі шлункового та кишкового тракту) — основні симптоми харчового отруєння будь-якого походження. Їх можна віднести до захисних механізмів організму, спрямованих на виведення з травного тракту їжі, забрудненої токсинами, патогенними мікроорганізмами або отруйними речовинами.

Харчове отруєння будь-якої етіології може ускладнитися розвитком зневоднення внаслідок втрати рідини через блювання та діарею. Особливо небезпечні харчові отруєнні для немовлят та осіб похилого віку через схильність до швидкого розвитку дегідратації і тяжкого перебігу захворювання.

👩‍⚕️Для встановлення діагнозу харчового отруєння необхідно звернутися за медичною допомогою до лікаря. Основні методи діагностики харчового отруєння це збір анамнезу, фізикальний (візуальний) огляд та лабораторні дослідження. Лікування можливе як амбулаторно (при легкому перебігу), так і в умовах стаціонару (при тяжкому отруєнні або розвитку ускладнень). Як лікувати харчове отруєння та якими групами лікарських засобів — залежить від причини та симптомів хвороби.

Нині ситуація в області ускладнена наслідками активних бойових дій: перебої у водопостачанні та відключення електроенергії провокують появу і поширення харчових отруєнь. Щоб уникнути неприємних наслідків, потрібно дотримуватися таких простих, але доволі дієвих заходів.

✍️По-перше, треба пам’ятати, що в організм здорової людини збудники інфекційних отруєнь потрапляють через брудні руки, немиті фрукти та овочі, забруднений посуд, воду сумнівної якості, неякісні продукти, страви без належної термічної обробки, тощо. Тому маємо найдієвіше правило – ретельно мити руки з милом. Мити руки треба перед приготуванням страв та прийомом їжі, після туалету. Також необхідно тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.

❄️Зверніть увагу і на правила зберігання продуктів – враховуйте рекомендації щодо температурного режиму, тари для зберігання, товарного сусідства, тощо. Не вживайте продукти сумнівної якості, по закінченню терміну придатності. Також необхідно дотримуватись режимів термічної обробки продуктів (добре прожарювати або проварювати), особливо це стосується молока, м’яса, яєць і риби.

💧Використовуйте воду лише з перевірених джерел. Воду з неперевірених джерел вживати – небезпечно, вкрай ризиковано мити такою водою фрукти, овочі, чистити зуби, мити руки, купатися. Найкращий спосіб – вживати бутильовану воду або кип’ячену.

🍏Ще одна порада – надайте перевагу здоровому та збалансованому харчуванню за методом «здорової тарілки», це простий підхід до їжі, який рекомендує пропорційно розподіляти різні продукти на тарілці так, щоб отримати всі необхідні поживні речовини.

🍽️Харчуйтесь смачно, корисно та в задоволення!

Знайти