Небезпека вживання пива для здоров`я підлітків.
9 вересня 2024
Хто з нас хоч раз не бачив оманливу картинку про користь пива, яка впливає на нашу підсвідомість з екранів телевізорів, плакатів, сторінок глянцевих журналів?
За останні роки в суспільстві сформувалось позитивне ставлення до пива, багато хто його навіть не вважає алкогольним напоєм. А дарма!
Хронічний алкоголізм від вживання пива розвивається в 3-4 рази швидше, ніж від міцних алкогольних виробів і лікується набагато важче.
За результатами дослідження 2019 року в рамках міжнародного проекту ESPAD «Европейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин»: пиво – найбільш популярний алкогольний напій серед хлопців.
У молодшій віковій групі (2004 р.н.) чверть (25,2%) хлопців принаймні один раз вживали пиво упродовж останніх 30 днів, а у віковій групі 2001-2000 р.н. – половина (50,9%). Для порівняння: серед дівчат 2001-2000 р.н. аналогічний показник становить 35,0%.
Дія пива на організм людини обумовлена складовими, які воно містить — алкоголем та продуктами бродіння солоду. Пиво готується з ячменю, хмелю, що містять білки, жири, вуглеводи та вітаміни. Мікроби бродіння поїдають ці продукти, ростуть і розмножуються. Унаслідок бродіння виділяється алкоголь.
На етикетці пивної пляшки зазвичай надруковане число, що показує, скільки об’ємних відсотків етилового спирту міститься у пиві (наприклад, 5,0 % об.). Виходить у цьому пиві — 4,35 % вагарного алкоголю. Сучасні ж 16—17-літні підлітки іноді випивають більше трьох літрів пива на день, що відповідає приблизно 400 мл горілки. Різниця між пивом та горілкою не така вже й значна: один літр пива міцністю в 5 градусів є еквівалентом 50 г чистого алкоголю або 125 г горілки
З точки зору ботаніки найближчим родичем хмелю, який є одним з основних компонентів пива і надає напою специфічної гіркоти, є коноплі, які служать джерелом таких наркотиків як марихуана та гашиш. Хміль також містить ці речовини, хоча і у більш низькій концентрації. Окрім цього, він виробляє трошки морфіну – основи опіуму та героїну.
В чому ж небезпека пива🍺?
Найбільш руйнівний і шкідливий наслідок його споживання — хворе серце. Вміст вуглекислоти в пиві сприяє швидкому проникненню великої кількості рідини в судинну систему, значно перевантажуючи її. Це веде до варикозного розширення вен, різкого збільшення порожнин серця, потовщення його стінок, некрозів у серцевому м’язі, Останні зміни пов’язані з наявністю у пиві кобальту, що застосовується як стабілізатор пивної піни. Вміст цього токсичного елементу в серцевому м’язі у тих, хто споживає пиво, перевищує допустиму норму в 10 разів. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в стравоході й шлунку.
Пиво стимулює секрецію шлункового соку з підвищеним вмістом соляної кислоти (зрозуміло, що воно протипоказано хворим на гастрит з підвищеною кислотністю та ерозивними ушкодженнями слизової оболонки шлунково-кишкового тракту). Вживання пива сприяє виникненню таких порушень шлунково-кишкового тракту, як панкреатит, гепатоз, цироз печінки.
Також вживання пива може викликати порушення гормонального фону і репродуктивної функції. Хміль містить особливі стероїдоподібні речовини – фітоестрогени, які є рослинними аналогами жіночих статевих гормонів. В організмі здорової жінки на добу виробляється 0,3-0,7 мг естрогену. Дієва концентрація жіночого гормону в 1 літрі пива може досягати 0,15 мг в перерахунку на естроген. Саме тому особи чоловічої статі, які зловживають пінним напоєм, поступово стають схожими на жінок – з’являються відкладання жиру на стегнах, «пивний» живіт, розширюється таз, збільшуються груди (інколи спостерігається виділення молозива). Поступово розвивається імпотенція, перероджуються тканини сім’яників. Вживання алкоголю особами жіночої статі призводить до розростання тканин матки та яєчників, стає сумнівною репродуктивна функція.
Не слід забувати про дуже високий вміст сивушних масел у пиві. Для порівняння: згідно санітарних вимог у горілці має бути не більше 3 мг/л цих токсичних речовин, в той час як пиво містить інколи 50-100 мг/л! А наявність таких отрут як кадаверин, путресцин та тирамін пояснює похмільний синдром, призводить до ураження нирок.
Щоденне вживання пива викликає порушення роботи мозку, загибель клітин мозку, розвиток деменції, епілепсії, ураження органів зору і слуху, порушення сну тощо.
ВООЗ не виділяє окремо пивний алкоголізм. В Міжнародній класифікації хвороб поняття «алкоголізм» об’єднує залежність від будь-якого виду напою, що містить в своєму складі спирт, і означає патологічну тягу до алкоголю. Регулярне споживання пива може викликати розвиток пивного алкоголізму, хоча підліток цього не помічає, адже п’є він не горілку. Характерною особливістю пивної залежності є швидкоплинне і непомітне її протікання. Залежність від пива потребує обов’язкового лікування, адже часто людина не усвідомлює всієї серйозності проблеми, діагностувати котру на ранній стадії дуже тяжко. Саме через це люди не погоджуються на допомогу, але наслідки захворювання охоплюють майже всі органи. Пивний алкоголізм – тяжка проблема сучасності, але і вона є виліковною.
Тому відмова від вживання алкогольних напоїв, у тому числі пива, у підлітковому віці, збереже ваше здоров`я у подальшому житті.