Необхідність вітаміну С для людського організму.

Вітаміну C –  ця хімічна сполука, також відома як аскорбінова кислота – одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини.

Вперше вітамін C був виділений у чистому виді у 1928 році американським біохіміком Альбертом Сент-Дьйорді.

Проте справжнім днем відкриття цієї сполуки вважається 4 квітня 1932 року, коли американець Чарльз Глен Кінг та його колеги отримали з листів капусти речовину, яка, на їхню думку, захищала від цинги – важкого захворювання, на яке страждали люди, в раціоні яких бракувало свіжої їжі.

У Європі перші симптоми цинги були описані ще в добу хрестових походів, проте це захворювання стало справжньою бідою для моряків та колонізаторів, які були змушені проводити тижні на кораблях у відкритому морі.

За оцінками істориків, жертвами хвороби в епоху великих географічних відкриттів стали близько мільйона моряків – більше, ніж загинуло в усіх морських боях того часу.

Серед симптомів хвороби – кровоточивість ясен, блідість і сухість шкіри, сповільнене відновлення тканин після фізичних ушкоджень, випадіння волосся, млявість, швидка стомлюваність, ослаблення м’язового тонусу, ревматоїдні болі у кістках і суглобах та розхитування і випадання зубів.

 Згодом з’ясувалось, що аскорбінова кислота вкрай необхідна людському організму.

📌Вітамін С 🍋(аскорбінова кислота) необхідний нашому організму для формування кровоносних судин, хрящів, м’язів, колагену в кістках.

📌Сприяє зміцненню імунітету організму людини.

📌Вітамін С є антиоксидантом, який допомагає захистити наші клітини від впливу вільних радикалів – молекул, які утворюються, наприклад, коли тіло перетравлює їжу або піддається впливу цигаркового диму, сонячному випромінюванню чи рентгенівським променям. Вільні радикали можуть відігравати значну роль у розвитку хвороб серця, судин і раку.

📌Він також допомагає організму засвоювати і зберігати залізо.

📌Допомагає захищати клітини та сповільнювати процес старіння, підвищує здатність організму протистояти стресам.

📌Вітамін С прискорює загоєння ран. Він є основою для побудови нових клітин в кістковій тканині, відмінною профілактикою утворення тромбів.

📌Цінність аскорбінової кислоти ще й в тому, що вона продовжує молодість і красу шкіри, волосся.

Дефіцит вітаміну С більш ймовірний у людей, які палять або схильні до пасивного куріння; мають певні захворювання шлунково-кишкового тракту або певні види раку; дотримуються обмежувальної дієти, яка не містить достатньої кількості фруктів та овочів. Важкий дефіцит вітаміну С може призвести до захворювання – цинги. Добова норма вітаміну С в Україні затверджена (згідно з Наказом МОЗ України №1073 від 03.09.2017 року «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії»): чоловіки – 80 мг; жінки – 70 мг; діти залежно від віку від 30 до 70 мг.

На відміну від інших нутрієнтів, вітамін С не синтезується організмом❗, тому щоденний раціон повинен включати продукти з аскорбіновою кислотою.

Він міститься у таких овочах:👉 капуста різних сортів (брюссельська, біло- і червонокачанна, пекінська, кольрабі), горох, томати, редис, кабачки, цибуля, часник, буряк, гарбуз, морква. Аскорбінова кислота також є в цитрусових, яблуках, грушах, гранатах, малині. Ще вона міститься в білих грибах, печерицях. Із зелені – це салат листовий, листя кульбаби, крес-салат, базилік, петрушка. Ефективно включати в раціон відвар шипшини, кріп, чорну смородину. У холодний сезон відмінною профілактикою авітамінозу буде вживання квашеної капусти, лимонів.   Інші продукти, багаті аскорбіновою кислотою, включають червоний і зелений перець, ківі,  полуницю та дині.  Хоча вітамін С природним чином не присутній у зернах, його додають у деякі збагачені крупи для сніданків.

Вміст вітаміну С у їжі може бути зменшений при тривалому зберіганні та при приготуванні їжі, оскільки аскорбінова кислота є водорозчинною та руйнується при підвищенні температури.  Пропарювання або мікрохвильова піч може зменшити втрати аскорбінової кислоти при приготуванні їжі

Отримати надлишкову дозу вітаміну С з їжею неможливо – надлишки будуть виводитися з організму видільною системою. А ось при прийомі вітаміну С у вигляді добавок, передозування цілком можливе. Тому приймати ударні дози аскорбінової кислоти не варто, щоб не нашкодити собі.

Вітамін С не може накопичуватися в організмі, тому він потрібен щодня у вашому раціоні. Слід забезпечити собі можливість отримувати весь необхідний вітамін С зі свого щоденного раціону.

Знайти