Обережно ботулізм!

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів🫙.

Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні стають основною причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів заражених мікроорганізмами групи клострідій.

Збудник ботулізму постійно існує в грунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отруту – ботулотоксин.

Загальноприйняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші, не приводить до знищення збудників ботулізму та їх спор⚠️.

Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток  – консерви у разі інфікування бувають здуті –бомбажні.

З метою попередження випадків захворювання треба завжди дотримуватися профілактичних засобів.

  1. Суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини.
  2. Ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовлені консервів.
  3. Не їсти консерви з бомбажних банок або при підозрі на недоброякісність.
  4. Не купувати на стихійних ринках копчену, солену, в’ялену рибу, виготовлені в домашніх умовах та без лабораторного контролю.
  5. Вживати грибні і рибні консерви тільки промислового виробництва.
  6. Необхідно ретельно очищати і промивати продукти під проточною водою; швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти.
  7. Купуючи сушену, в’ялену рибу промислового виробництва, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
  8. Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

Прислухайтесь до вище перелічених порад. Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!

                                                                                                               

Знайти