Обережно ботулізм!
4 липня 2024
Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів🫙.
Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні стають основною причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів заражених мікроорганізмами групи клострідій.
Збудник ботулізму постійно існує в грунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших у природі отруту – ботулотоксин.
Загальноприйняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші, не приводить до знищення збудників ботулізму та їх спор⚠️.
Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток – консерви у разі інфікування бувають здуті –бомбажні.
З метою попередження випадків захворювання треба завжди дотримуватися профілактичних засобів.
- Суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини.
- Ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовлені консервів.
- Не їсти консерви з бомбажних банок або при підозрі на недоброякісність.
- Не купувати на стихійних ринках копчену, солену, в’ялену рибу, виготовлені в домашніх умовах та без лабораторного контролю.
- Вживати грибні і рибні консерви тільки промислового виробництва.
- Необхідно ретельно очищати і промивати продукти під проточною водою; швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти.
- Купуючи сушену, в’ялену рибу промислового виробництва, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
- Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.
Прислухайтесь до вище перелічених порад. Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!